Crna Gora druga u regionu po standardu kupovne moći

Dodajte komentar

Crna Gora sa dometom od 60 odsto evropskog prosjeka druga je u regionu, posle Hrvatske, po standardu kupovne moći.

Među zemljama regiona Srbija je na 52 odsto evropskog prosjek individualne potrošnje (od 100 procenata), dok su ostale ispod 50 odsto – Sjeverna Makedonija sa 49 odsto, Bosna i Hercegovina 41 procentom i Albanija 39 odsto, pokazuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Izuzetak je Crna Gora, čiji je standard građana poboljšan u prošloj godini, ali je zaostajao 40 odsto za prosekom Evropske unije. Sa dometom od 60 odsto evropskog prosjeka crnogorski građani su prvi u regionu posle Hrvatske, koja je članica EU, a od država članica najbliža im je Bugarska, sa 63 odsto prosjek standarda EU.

Iz Eurostata su obrazložili da se standard kupovne moći (SKM) mjeri stvarnom individualnom potrošnjom (SIP) po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države, odnosno nevladine organizacije.

SKM je vještačka valuta koja eliminiše razlike u cijenama među zemljama. Dakle, ona predstavlja mjeru materijalnog blagostanja domaćinstava. U 2021. godini, SIP po glavi stanovnika izražena u standardima kupovne moći (SKM), varirala je od 63 do 146 odsto prosjek Evropske unije u 27 država članica,

Hrvatska je u 2021. godini napredovala za jedno mjesto na ljestvici zemalja EU po individualnoj potrošnji i BDP-u po stanovniku. Ipak, Hrvatska je u grupi zemalja sa najnižim standardom u 2021. godini, iskazanom stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, nižom za 27 odsto od prosjek EU.

U izvještaju se navodi da je lane devet država članica zabeležilo stvarnu individualnu potrošnju po glavi stanovnika iznad prosjek EU. Luksemburg je bila jedina država članica koja je zabilježila SIP po glavi stanovnika 25 odsto ili više iznad prosjek EUU Danskoj, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Austriji, Švedskoj, Finskoj i Francuskoj nivoi su bili 10 procenata ili više iznad EU prosjek.

U trinaest država članica stvarna individualna potrošnja po glavi stanovnika nalazila se između prosjek i 25 odsto manje od prosjek EU. U ovoj kategoriji postojale su značajne razlike između država članica: u Italiji, Litvaniji, Kipru i Irskoj nivoi su bili 10 odsto ili manje ispod prosjek EU, dok su Slovenija, Španija, Češka, Poljska, Portugalija, Malta i Rumunija bile između 11 i 20 odsto. Estonija i Grčka bile 21 i 23 odsto ispod prosjek EU.

Pet država članica imalo je SIP po glavi stanovnika 25 odsto ili više ispod prosjek EU. Hrvatska, Letonija, Mađarska i Slovačka bile su između 27 i 30 procenata ispod, dok je Bugarska zabeležila SIP po glavi stanovnika 37 odsto ispod prosjek EU.

Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, mjera ekonomske aktivnosti, takođe pokazuje značajne razlike među državama članicama EU.

U 2021. godini BDP po glavi stanovnika, izražen u standardu kupovne moći (SKM), kretao se između 55 odsto ​​prosjek EU u Bugarskoj i 277 procenata u Luksemburgu. Deset država članica evidentiralo je nivo BDP-a po glavi stanovnika iznad prosjek EU u 2021. godini.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *