Rat i sankcije odvraćaju ukrajinske i ruske turiste od Jadranske obale

Dodajte komentar

Nekada sveprisutni ruski natpisi duž živopisne crnogorske jadranske obale gotovo su nestali jer su rat u Ukrajini i sankcije Rusiji udaljile turiste iz tih zemalja od jedne od njihovih omiljenih destinacija. Odmarališta na Jadranu u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, članice NATO-a koje su se pridružile međunarodnim sankcijama protiv Rusije, osjećaju njihovo odsustvo, zadajući udarac njihovim ekonomijama, piše Rojters.

Sankcije uključuju zabranu komercijalnih letova iz Rusije, blokiranje ruskih banaka iz međunarodnih platnih sistema što otežava Rusima pristup gotovini u inostranstvu i zapljenu nekih nekretnina i jahti koje pripadaju ruskim oligarsima.

U crnogorskom odmaralištu Bečići, Žarko Radulović, hotelijer, rekao je da će ove godine biti malo turista iz ove dve zemlje, iako hiljade Rusa i Ukrajinaca koji su pobjegli od rata iznajmljuju stanove na duži period.

Hotelijeri kažu da ih nema dovoljno da nadoknade 380.000 Rusa koji su posjetili Crnu Goru 2019. godine, a troše daleko manje od turista.

Neki ruski turisti bi mogli da dođu preko Istanbula i Beograda, aerodroma koji su i dalje otvoreni za letove iz Rusije, rekao je Radulović i dodao da se nada da će posjetioci iz Zapadne i Centralne Evrope, Izraela, pa čak i Saudijske Arabije nadoknaditi nedostatak. Turizam obično čini oko 20 odsto crnogorske privrede.

Svjetska banka je prošlog mjeseca smanjila prognozu ekonomskog rasta Crne Gore za 2022. na 3,6 odsto sa prethodnih 5,9 odsto, zbog efekata invazije.

Takođe je smanjila svoju prognozu rasta za Zapadni Balkan, koji čine Crna Gora, Albanija, Kosovo, Srbija, Bosna i Sjeverna Makedonija, na 3,1 odsto, sa 4,1 odsto u januaru. Šest ekonomija poraslo je 7,4 odsto u 2021. nakon kontrakcije od 3,2 odsto u 2020.

U posljednjoj predpandemijskoj godini susjedna Hrvatska je imala ukupno 154.000 ruskih i 139.000 ukrajinskih gostiju. U 2021. godini, prema zvaničnim podacima, posjetilo je oko 145.000 turista iz svake zemlje.

U januaru i februaru ove godine Hrvatsku je posjetilo 12.000 Rusa, ali je tokom marta, aprila i prve polovine maja došlo samo oko 4.500, što je mnogo manje nego inače.

U Albaniji, gdje je turistički sektor nestrpljiv da se oporavi od posljedica pandemije, bile su velike nade da će 2022. biti godina procvata. Ali rat u Ukrajini prijeti da to poremeti, rekao je hotelijer iz primorskog ljetovališta Drač Aurenc Hima.

– Imali smo mnogo rezervacija od Rusa i Ukrajinaca, ali su otkazane – rekao je on.

Predsjednik Udruženja turoperatora i turističkih agencijaKliton Gerdžani rekao je da je rat u Ukrajini uznemirio i potencijalne turiste iz baltičkih i skandinavskih zemalja, kao i Poljske i Njemačke.

– Ove zemlje oklijevaju da rezervišu hotele u Albaniji. Možda će turisti ovih zemalja čekati do posljednjeg trenutka… u zavisnosti od toka rata – naveo je on.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *