Jelen: Manji porez na gorivo nije savršeno rješenje za suzbijanje inflacije, ali može da pomogne

Dodajte komentar

Američka ministarka finansija Dženet Jelen smatra da je potrebno razmotriti privremeno ukidanje ili djelimično smanjenje poreza na goriva za motorna vozila, kao način za rješavanje inflacije, iako to “nije savršen model” jer možda neće dovesti do toga da se sva smanjenja prenesu na potrošače.

Jelen je u obraćanju novinarima nakon sastanaka sa kanadskom ministarkom finansija Kristijom Friland u Torontu, rekla da istraživanje ukazuje na to da bi veći efekat za potrošače imalo smanjenje viših poreza na gorivo saveznih država od generalno nižih federalnih poreza od 18,4 centa po galonu za benzin i 24,4 centa za dizel, prenosi Rojters.

„Mislim da istraživanje sugeriše da je učinak za potrošače prilično veći kada to jedna država uradi s cijenama na pumpi… Na saveznom nivou imamo mnogo niže poreze na nego na nivou država, a podaci variraju”, navela je ona, dodajući da su cijene goriva „značajan teret za američka domaćinstva“.

Oslobađanje od poreza na gorivo kojim se privremeno eliminišu ti nameti, „iako nije savršeno, jeste nešto što bi trebalo da se razmotri“ kako bi se suzbila inflacija, rekla je Jelen.

Američka ministarka je odbacila ideju o oživljavanju projekta naftovoda Kistoun XL između Kanade i SAD-a kao načinu da se kratkotročno ublaži pritisak na rast cijena nafte uzrokovan ruskim napadom na Ukrajinu.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvog dana nakon stupanja na dužnost odbio dozvolu za završetak cjevovoda Kistoun XL, koji bi prenosio modifikovani bitumen iz kanadskog naftnog pijeska do rafinerija na Srednjem zapadu SAD-a i na obali Meksičkog zaliva, ocjenjujući da bi to zakovalo SAD na višedecenijsko korišćenje fosilnih goriva s intenzivnom emisijom ugljen-dioksida.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *