Građevinarstvo treba na efikasan način da zadovolji potrebe i građana i privrede

Dodajte komentar

Oblast građevinarstva treba da postane inovativna i da zadovolji potrebe crnogorskih građanki, građana i ekonomije na efikasan način, kao i postane dio građevinarstva Evropske unije (EU) i konkurentna u pružanju usluga u međunarodnim projektima.

To je poručeno na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Evropskog dana inženjera čija je tema “Novi evropski Bauhaus – uloga inženjera i inženjerki”, koju je organizovala Inženjerska komora Crne Gore (IKCG).

Predsjednik IKCG, Nikola Luković rekao je da kroz Novi evropski Bauhaus “žele da razmišljaju o prostoru kao najvrijednijem dobru koje treba pametno koristiti”. Kazao je da su ciljevi koji su definisani kroz Evropsku zelenu agendu u tijesnom odnosu sa svakodnevnim radom inženjera.

„Inženjerska izvrsnost, koja se iskazuje u različitim formama, osnovni je faktor uspjeha zelenog dogovora. Brzina procesa tranzicije u velikoj mjeri zavisi od pametnih inženjerskih rješenja kao temelja zelenih politika i promjena navika“, naveo je Luković.

Prema njegovim riječima, inženjeri su ključni faktor u mnogim naučnim i tehničkim poljima ekspertize – počevši od građevinarstva, mašinstva, saobraćaja, mobilnosti, upravljanja otpadom, elektronike, hidroinženjerstva, biologije, hemije…

„Sve što je na zemlji, sve što je pod zemljom, sve što je na vodi, sve što je pod vodom i sve što je do svemira, to je napravila inženjerska pamet! Ko ove riječi ne razumije i ne poštuje ih, nikada neće dosegnuti blagodeti istine, istine koja oslobađa duh“, istakao je Luković.

Najavio je da će ove sedmice IKCG potpisati sporazum o saradnji sa opštinama Nikšić, Bijelo Polje i Glavnim gradom.

„Naš je plan da sa svim lokalnim samoupravama imamo memorandume o saradnji i stvorimo efikasnu mrežu djelovanja koja neće zaobići nijednog inženjera ma u kojem se udaljenom mjestu nalazili“, kazao je Luković.

Ministarka prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, kazala je da za taj resor, oblast građevinarstva, posebno korišćenje prostornog resursa – prioritet, poručujući da će u tim oblastima struka imati ključnu ulogu.

„Naše je da saslušamo struku i da ono što su njen stav i javni interes integrišemo u javne politike“, rekla je Novaković Đurović.

Prema njenim riječima, vodeći princip kojim se rukovodi Ministarstvo na čijem je čelu je razvoj građevinarstva kao integralni dio procesa evropske integracije i održivog razvoja Crne Gore.

„Proces evropske integracije je apsolutni prioritet 43. Vlade i u tom procesu u IKCG prepoznajemo strateškog partnera da zajedno usvajamo i implementiramo evropske standarde u ovim oblastima. Stoga, u narednom periodu, očekujemo aktivno učešće IKCG kako bi kroz nova zakonska rješenja koja imamo u planu izrađivati, smanjili neracionalno trošenje vrijednih i neobnoovljivih prostornih resursa i obezbijedili kvalitetnije životno okruženje“, kazala je Novaković Đurović.

Srđan Laković, predsjednik Skupštine IKCG i njen predstavnik u European Council of Engineers Chambers, rekao je, u onlajn obraćanju da ta asocijacija promoviše zeleni plan i Evropski bauhaus koji se temelji na tri stuba – ljepoti, u smislu lijepog života, održivosti i zajedništvu.

„Mislim da je to nešto čemu mi inače u našem iskustvu i razvoju moramo i trebamo da insistiramo“, kazao je Laković.

Predsjednica Strukovne komore građevinskih inženjera Olga Radulović, ujedno članica izvršnog odbora European Council of Civil Engineers, rekla je da inženjeri imaju veliku ulogu i dužnost da, poštujući prostor i koristeći ga na najbolji način, učine svojim djelima život boljim i udobnijim.

„Inženjeri su snaga. Jedna od snaga države u ostvarivanju ciljeva za bolji život. Cijenimo da nam je to veliki cilj i da idemo hrabro ka tome da popravljamo sve ono što je loše, a  ono što je dobro da izdižemo“, poručila je Radulović u onlajn obraćanju.

Prisutnima su se onlajn obratili i predstavnik Evropske komisije Lorenco De Simone i predsjednik European Council of Engineers Chambers, gospodin Klaus Turedl.

Izvor: PR centar

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *