Evo koliko košta prolaz svakom od poddionica auto-puta

Poznate su zvanične cijene prolaza za svaku od poddionica auto-puta, nakon što je u Službenom listu Crne Gore objavljena Odluka o visini i načinu plaćanja putarine za sve poddionice na dionici autoputa od Zlatice do Mateševa i za sve kategorije vozila.

Za motocikle, motorne tricikle i četvorocikle putarina od petlje na Zlatice do petlje na Pelevom Brijegu iznosi 50 centi, od Zlatice do Veruše jedan euro, a do Mateševa 1,5 eura. Cijene važe i između poddionica, tako da je od Pelevog Brijega do Veruše 50 centi, a od Veruše do Mateševa isto pedeset centi.

Za putničke automobile, tj. motorna vozila sa dvije osovine i visine jednake ili manje od 1,3 m, mjereno kod prve osovine i za motorna vozila sa dvije osovine i ukupne visine jednake ili manje od 1,9 m, a čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg, cijena putarine od Zlatice do Pelevog Brijega iznosi 1,5 eura, od Zlatice do Veruše dva eura, a do Mateševa 3,5 eura. Od petlje na Pelevom Brijegu do silaza na Veruši je 50 centi, a od Mateševa do Veruše 1,5 eura.

Dalje se navodi da za manje kamione i minibuse – motorna vozila sa tri ili više osovina, visine jednake ili manje od 1,3 m mjereno kod prve; motorna vozila sa tri ili više osovina, visine jednake ili manje od 1,9 m, a čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg; motorna vozila sa dvije osovine i visine veće od 1,9 m, a čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg, cijena putarine od Zlatice do Pelevog Brijega iznosiće 2,5 eura, od Zlatice do Veruše 3,5 eura a do Mateševa šest eura. Takođe između dionica postoje cijene pa je od Pelevog Brijega do Veruše jedan euro, od Veruše do Mateševa 2,5 eura.

“Za veće kamione i autobuse – motorna vozila sa dvije ili tri osovine, visine veće od 1,3 m mjereno kod prve osovine, a čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i motorna vozila sa dvije osovine, visine veće od 1,9 m, a čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg sa priključnim vozilom, cijena od Zlatice do Pelevog Brijega je 4,5 eura, od Zlatice do Veruše šest eura a do Mateševa 10,5 eura. Između poddionica, od Pelevog Brijega do Veruše je jedan i po euro, od Veruše do Matešava 4,5 eura”, piše u Službenom listu.

Za najveće kamione – motorna vozila sa četiri ili više osovina, visine veće od 1,3 m mjereno kod prve osovine, a čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg, cijena putarine od Zlatice do Pelevog Brijega iznosi sedam eura, od Zlatice do Veruše deset eura, a do Mateševa 17 eura. Od Pelevog Brijega do Veruše je tri eura, do Veruše do Mateševa 10 eura.

Naplatu je moguće obaviti gotovinski, bankovnim karticama, po sistemu pretplatnih Smart kartica ili preko elektronskog uređaja. U svaku od cijena uračunat je PDV.

Iako još nije poznato kada će prioritetna dionica auto-puta zvanično biti puštena za vozila, cijene putarina su već stupile na snagu i to opravo od trenutka objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

 

Check Also

Abazović – Brnabić: Radiće se na direktnom platnom prometu između Crne Gore i Srbije

Vlada Crne Gore je spremna da rješava sva otvorena pitanja sa zvaničnim Beogradom jer je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.