Striković: Rast cijena goriva stimuliše inflaciju, čeka nas poskupljenje svih proizvoda

Dodajte komentar

Šesti paket sankcija prema Rusiji i uvođenje embarga za rusku naftu najviše je uslovio najnovije poskupljenje goriva, kazao je Draško Striković iz Udruženja naftnih kompanija.

“S obzirom na to da za 14 dana imamo novi obračun koji se poklapa sa istekom nove odluke vlade za umanjenje 50% akcize, tada bi trebali da očekujemo i produženje takve odluke, da bi mogli da očekujemo ove niže akcize, a na ovaj drugi dio na koji utiče berza i odnos kursa dolara i eura,  mislim da neće doći do nekog značajnijeg povećanja nego da će ostati na ovom nivou eventualno neko blago pojeftinjenje, ali to je trenutno teško predvidjeti ali ne očekuje se značajniji rast osim ako ne dođe do nekog novog paketa sankcija ili nekih novih vanrednih okolnosti na pitanje ratnih dešavanja u Ukrajini”, naglašava on.

Striković ističe  da u Crnoj Gori i u svijetu, ovakve cijene stimulišu inflaciju. Čeka nas povećanje cijena svih proizvoda.

“Sigurno da hoće, s obzirom da je euro dizel, odnosno goriva su jedan od  osnovnih inputa u troškovima prevoza, tako da sigurno će da se odrazi to postupno na sve ostale proizvode. Iako cijene goriva rastu, potrošnja goriva u Crnoj Gori nije opala. Trenutno se ne bilježi značajan pad, a slijedi turistička sezona tokom koje Crna Gora ima značajno povećanje potrošnje, manje više dolazi do dupliranja prometa”, navodi Striković.

Podsjećamo, u Crnoj Gori od ponoći su značajno skuplje sve vrste goriva. Litar eurodizela poskupio je čak 20 centi i košta rekordnih 1,78 eura. Litar eurosupera 98 je skuplji devet centi i košta 1,77 eura, a litar eurosupera 95 poskupio je osam centi i iznosi 1,73 eura. U narednih 15 dana, litar eurodizel košta 1,78 eura, a lož ulja 1,99 eura.

Izvor: Adria.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *