Senat DRI čekaće Jokovićevog nasljednika

Dodajte komentar

Iako je javni poziv koji je raspisao skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet (OEFB) za imenovanje petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI) završen krajem prošle godine, još nije poznato ko će se i kada naći na ovom mjestu koje je upražnjeno godinu i po.

Osim toga, predsjedniku Senata dr Milanu Daboviću 30. jula ističe devetogodišnji mandat, nakon čega nastavlja angažman kao član. Na pitanje Pobjede u kojoj je fazi procedura izbora petog senatora, iz Skupštine nam je rečeno da se čeka imenovanje novog predsjednika odbora, imajući u vidu da je Vladimir Joković, u međuvremenu, imenovan za potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede.

“Za očekivati je da će procedura za izbor jednog člana Senata DRI biti nastavljena nakon što Skupština donese odluku o imenovanju predsjednika OEFB, a što će podrazumijevati i saslušanje prijavljenih kandidata, u skladu sa članom 73a Poslovnika Skupštine”, rečeno je Pobjedi iz Skupštine.

Upoznati su, kako navode, i sa skorim prestankom mandata Daboviću te očekuju da će i taj izbor biti obavljen u skladu sa definisanim rokovima. Na javni poziv za senatora prijavilo se njih osmoro – Jadranka Delibašić, Milan Popović i Siniša Čađenović, zaposleni u DRI-ju, Neli Ćuković i Dubravka Mihailović iz Revizorskog tijela Crne Gore, Snežana Mugoša iz Ministarstva finansija, Danijela Papić, te bivši predsjednik opštine Andrijevica i nekadašnji potpredsjednik SNP-a Veselin Bakić.

Dabović je još polovinom januara prošle godine uputio dopis tadašnjem predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću ukazujući da je nakon smrti senatora Radula Žurića mjesto upražnjeno, imajući u vidu da Zakon o DRI propisuje da Senat ima pet članova koje imenuje i razrješava Skupština na prijedlog OEFB. Krajem januara ove godine zamjenik predsjednika Senata i senator Nikola N. Kovačević obavijestio je Jokovića o isteku mandata Daboviću navodeći da je potrebno blagovremeno pokrenuti proceduru izbora novog predsjednika. Zakon predviđa da predsjednika Senata, na prijedlog odbora, Skupština bira iz reda senatora na devet godina te da isto lice ne može biti ponovo imenovano. Kovačević je ukazao da ovaj zahtjev smatra opravdanim imajući u vidu brojne obaveze u sprovođenju plana revizije iz nadležnosti sektora kojim rukovodi Dabović, te predstavljanje institucije i obavljanje poslova na međunarodnom nivou.

Aktuelni članovi Senata, kojim do kraja jula predsjedava Dabović, su, pored Kovačevića, Zoran Jelić i Branislav Radulović. Zakon o DRI predviđa da senatori moraju biti pravnici ili ekonomisti, sa položenim pravosudnim ili ispitom za državnog revizora sa najmanje deset godina relevantnog iskustva. Član Senata, čija funkcija je stalna, ne može obavljati poslaničku, drugu javnu funkciju ili profesionalnu djelatnost, niti biti član političke partije.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *