Rekordne cijene: Dizel skuplji 20, benzin devet centi

Dodajte komentar

Eurodizel i lož ulje poskupili su po 20 centi, pa će u narednih 15 dana koštati 1,78, odnosno 1,99 eura, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI). Eurosuper 95 od ponoći je skuplji osam centi (1,73 eura), a eurosuper 98 devet centi (1,77 eura).

“Saglasno odredbama Uredbe o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cijene naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 4. jula”, navodi se u saopštenju MKI.

Ove cijene naftnih derivata važiće od 5. jula 2022. godine.

Upravo uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji uticao je na rast cijena goriva, ističu iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore.

A kako naša država ne može ni da utiče na svjetske trendove, jasno je da ne možemo znati kakve cijene će tek da budu.

“Ovako dinamičan rast cijena samo je rezultat uvođenja sankcija Rusiji. Da li će doći do još jednog značajnog skoka, to će samo zavisiti od tog uvođenja sankcija. U slučaju da dođe do novog uvođenja mjera, sigurno možemo očekivati opet jedan značajna skok cijena naravno s druge strane ukoliko zemlje članice OPEK-a proizvođači nafte uspiju da se dogovore o povećanju proizvodnje možemo očekivati blagu stabilizaciju cijena i postepeni pad”, kaže Draško Striković iz Udruženja naftnih kompanija u Crnoj Gori.

No, mora se reagovati i na domaćem terenu. Premijer poručuje, da Vlada čini sve što je u njenoj mogućnosti.

“Vlada Crne Gore ne može da zaustavi rat u Ukrajini. Treba da znamo da je Evropa u ratu i najveća briga Vlade je šta će da bude na jesen. Ono što želim da kažem je da ćemo mi preduzeti sve mjere da i sada preduzimamo sve mjere, da smo već imali incijativu vezano za kriznu politku”, kaže Abazović.

“Tokom ovih narednih 15 dana važiće ova nova umanjena akciza za 50 odsto i za očekivati je da Vlada produži tu svoju odluku s obzirom na ove trenutne okolnosti povećanja, jer u slučaju da ne dođe do toga možemo očekivati od petog jula da cijene budu preko dva eura i pet centi do 2 eura i 10 centi”, kaže Striković.

Filip Lazović iz Unija poslodavaca ističe da smo imali tu intervenciju u vidu smanjenja akciza, ali kod ovih novih poskupljenja ta državna intervencija je potpuno preklopljena.

“Onda kao društvo moramo da imamo plan i šemu kako da se postavimo prema ovoj situaciji”, kaže Lazović.

A ta situacija odraziće se i na crnorgorsku privredu.

“Tamo gdje je gorivo važan input odnosno značajan trošak poslovanja, logično je očekivati da će se desiti određena poskupljenja. Tamo gdje nije naravno, ne očekuju se neka poskupljenja. U svakom slučaju ono što je jako loše u ovom trenutku je što imamo taj trend poskupljenja koji kao što sam kazao na koji ne utičemo, a koje ne možemo da sagledamo do kraja”, kazao je Lazović.

Da utiču, pokušavaju susjedi. Premijer Hrvatske je kako prenose mediji, najavio da će vlada blokirati poskupljenje goriva na svim benzinskim pumpama. To se neće odnositi samo na one na autoputevima.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *