Rajković: Bez tolerancije za poreske obveznike koji ne evidentiraju promet

Dodajte komentar

Postojaće nulta tolerancija za sve one koji ne budu evidentirali promet proizvoda i usluga, poručio je Robert Rajković načelnik Odsjeka za elektronsku fiskalizaciju u Upravi prihoda i carina.

On je za RTCG kazao da je od početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu u sistem ušlo 28.707 poreskih obveznika. Što se tiče sive zone, Rajković je kazao da je to svedeno na “prihvatljiv rizik”.

“Jasno je definisano zakonom ko su obveznici fiskalizacije, kod advokata je bila nedoumica oko čuvanja advokatske tajne, radi se na pripremi uputstva kojima će biti jasno iskazano šta će biti na računima i u kojem trenutku će se izdavati. Kod advojkata je to specifično jer često zavisi od odluke i trenutka kada je sud donosi”, rekao je Rajković i naveo da se očekuje skoriji rasplet.

Kod određenog broja fizičkih lica, naveo je on, bilo je nedoumica da li oni treba da podliježu fiskalizaciji.

“Prošlo je godinu i po od primjene zakona i sada su stvari jasnije. Pokušavali smo da pojasnimo sve ono što je poreskim obveznicima bilo nejasno u određenom trenutku, posebno fizičkim licima. Imamo i određeni broj firmi koje prekidaju svoje poslovanje, i u skladu sa tim, procjene koje smo imali na startu su se ispunile”, kazao je Rajković.

Što se tiče privrednih društava, 84 odsto je ispunilo svoju zakonsku obavezu. Preostalih 16 odsto su mali poreski obveznici.

“Postojaće nulta tolerancija za sve one koji ne budu evidentirali promet. Govorim o novčanim kaznama, ali i zatvaranju objekata”, dodao je Rajković.

Ponovio je da su kazne za nepoštovanje Zakona od 8.000 do 40.000 eura za privredna društva, odnosno 2 do 12 za preduzetnike.

“Bilo je izrečenih kazni, koje su bile prihvaćene i uredno plaćene, pa smo imali situacije da trećina bude umanjena. Kaznena politika je rigorozna upravo iz razloga da bi obeshrabrila bilo kakav pokušaj da se ponaša suprotno zakonu”, istakao je Rajković.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *