Operatori očekuju realne cijene za 5G frekvencije

Dodajte komentar

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i načelnica Direkcije za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar MERT-a Marina Marković sastali su se sa predstavnicima Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori iz oblasti telekomunikacija (Telekom, One, Mtel).

Glavna tema razgovora bilo je uvođenje 5G mreže u Crnoj Gori, predstojeća aukcija za radio frekvencije za 5G i definisanje minimalnog iznosa početnih cijena za frekvencije.

“Đurović je prisutne upoznao sa namjerom države da se u drugoj polovini godine sprovede proces aukcije. U skladu sa prethodnim iskustvom, Vlada je i ovom prilikom izrazila spremnost da prilikom definisanja minimalnog iznosa cijena za radio frekvencije uzme u obzir i spremnost operatora da investiraju u dalji razvoj infrastrukture”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako su naveli, telekomunikacioni operatori izrazili su očekivanje da će uslovi na aukciji i cijena odražavati realno stanje na tržištu, pozivajući se na praksu u susjednoj Sloveniji i Hrvatskoj.

Predstavnici Vlade istakli su značaj procesa digitalizacije i neophodnosti razvoja mreža nove generacije. U partnerskom odnosu sa operatorima, koji su aktivno uključeni u izradu Strategije o uvođenju 5G mobilnih komunikacionih mreža, najavljene su buduće aktivnosti u vezi sa izradom novog Zakona o elektronskim komunikacijama.

Na sastanku je razmatrana i saradnja države i telekomunikacionih kompanija u oblasti turizma u vidu poruka dobrodošlice turistima tokom aktuelne ljetnje sezone kao i mogućnosti uvođenja digitalnog modela naplate boravišne takse.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *