Vračar: Cijena struje neće rasti, neće biti ni restrikcija

Cijene struje u Crnoj Gori ne bi trebalo da budu uvećane do kraja godine, najavljuju u Elektroprivedi Crne Gore, te uvjeravaju da neće biti ni restrikcija. Ipak pozivaju na racionalnu potrošnju zbog visokih uvoznih cijena i slabijih padavina.

Rasplet energetske krize u svijetu koja je počela od jeseni prošle godine, a produbio rusko-ukrajinski rat još se ne nazire. Zato u svijetu raste zabrinutost jer je sve izvjesnije da ćemo se ove zime smrzavati zbog visokih računa ali i nestašice struje. Brige svjetskih lidera dijeli i crnogorski premijer Dritan Abazović.

Iako oprezni u procjenama, u nacionalnoj energetskoj kompaniji su ipak optimistični. Vjeruju da krajnji potrošači u Crnoj Gori i u narednom periodu neće osjetiti posljedice energetske krize.

“Mi ćemo u okviru naših kapaciteta uz redovno poslovanje, iako imamo problema u dijelu hidrologije koja nas je jako iznevjerila u posljednjih godinu, obezbijediti redovno i sigurno snabdijevanje električnom energijom i uz pomoć države i svih elemenata u državi  obezbijediti jednu cijenu koja tokom ove godine neće doživjeti bilo kakve izmjene”, kaže Miro Vračar iz EPCG.

Zbog dvomjesečnog remonta Termoelektrane Pljevlja, manje padavina ali i uvoza do 250 eura po megavat satu u Elektropivredi su bili prinuđeni da vodu iz Krupca koriste za proizvodnju. Nijesu, kažu, srećni zbog niskog vodostaja jezera ali je prioritet uredno snabdijevanje strujom koje se, kako poručuju, može očekivati i tokom sezone.

“Mislimo da do restrikcije i nestašice električne enegije tokom sezone ne može da dođe”, rekao je Vračar.

No, sve to ne zavisi samo od energetskog sektora, kažu u Elektorprivredi. Odgovornost je, poručuju, na svima nama.

“Apelovao bih na potošače da energiju štede kao suvo zlato. To je osnov u ovom periodu, da ne bi došlo do restrikcije, da ne bi došli u situaciju da uvodimo neke mjere koje su nepopularne a jedan dio evropskih zemalja je posegao za tim mjerama”, cijeni Vračar.

Da energetska kriza u svijetu dostiže vrhunac pokazuje i podatak da su pojedine evropske kompanije počele da koriste gas uskladišten za zimu.

Izvor: RTCG

Check Also

Osobe koje rade manje plaćen posao imaju veće šanse da u starosti imaju demenciju

Istraživači sa Univerziteta Kolumbijaustanovili su vezu između niskih plata u srednjim godinama i kognitivnog pada …

Leave a Reply

Your email address will not be published.