U CEDIS-u prije smjena zapošljavaju i dijele stanove

Dodajte komentar

Vanredna sjednica Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) biće održana danas, a na njoj će, kako je planirano, biti usvojena nova sistematizacija, Pravilnik o stanovima i novoj organizaciji preduzeća, potvrđeno je Danu.

Na dnevnom redu prva tačka je pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a kao druga pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih.

Prema informacijama portala Dan, u CEDIS-u žure sa donošenjem ovih odluka jer je najavljeno da će doći do promjena u Odboru direktora, ali i u vrhu menandžmenta preduzeća. Tako je već izvjesno da će, ako budu odrađene najavljene tačke dnevnog reda CEDIS imati 1.963 zaposlena, odnosno otvaraju novih skoro 300 radnih mjesta.

Portal Dan saznaje i da će CEDIS u Beranama napraviti jedan od centara kompanije, u koji će prebaciti službe za upravljanje regionom, odnosno koje će pokrivati Bijelo Polje, Pljevlja i Berane. Iz Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili da nisu obaviješteni o namjeri CEDIS-a da se na vanrednoj sjednici Odbora direktora usvoji novi akt ounutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ovog privrednog društva kojim se predviđa drastično povećanje broja zaposlenih kao i da se usvoji Pravilnik o rješavanju stambenog pitanja zaposlenih, već je o zakazivanju i dnevnom redu te sjednice obaviješteno iz medija, suprotno ranijoj dobroj praksi.

„Naš stav o novim zapošljavanjima iskazali smo informacijom i zaključcima koji su na inicijativu ovog ministarstva usvojeni na 7. sjednici Vlade od 9.6.2022. godine, a kojima smo od privrednih društava u većinskom vlasništvu države traži li da do daljnjeg ne donose nove akte o organizaciji i sistematizaciji i da obustave nova zapošljavanja. Zabrinuti smo zbog odluke Upravnog odbora CEDIS-a da na brzinu i suprotno zaključcima Vlade zakaže sjednicu UO i promjenom akta ounutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji omogući zapošljavanje velikom broju lica bez prethodne analize realnih potreba za novim zapošljavanjem i efekata na poslovanje privrednog društva i bez obzira na kompleksno stanje i predstojeće izazove u crnogorskom i globalnom energetskom sektoru“, poruči li su iz MKI.

Iz ministarstva dalje navode, da će preduzeti sve zakonske korake kako bi se na najbolji način zaštitio državni interes u ovom privrednom društvu i istovremeno pozivaju članove Upravnog odbora da postupaju u najboljem interesu društva, države i zaposlenih i da svojim odlukama ne dovode u pitanje održivost privrednog društva i kompletnog energetskog sektora u Crnoj Gori.

DPS će povodom najavljene sjednice podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i korišćenja resursa državnog preduzeća u partijske svrhe. SD je pozvao na razrešenje UO, dok je ministar odbrane Raško Konjević pozvao VDT i SDT da hitno reaguju i kako je naveo, spriječe zloupotrebu službenog položaja.

Čađenović: Radimo po zakonu, Konjević da ćuti

Direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović je istakao i da Konjević treba da ćuti, jer je ušao u Vladu izbornog povjerenja i mijenjao pravilnike koji se odnose na igre na sreću.

Građanima treba da objasni kakve veze ima povjerenje u izborni proces i izmjene pravilnika koje se odnose na igre na sreću, a tek kad to objasni da javno govori o CEDIS-u ili bilo kome drugome. Neka objasni i kako to da mu u imovinskom kartonu osvane automobil iste marke, koje je nabavio u toj godini za MUP. Ima tužilaštvo oko Konjevića čime da se bavi prije nego CEDIS-om istakao je Čađenović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *