Stabilnost i strateško djelovanje za šestu titulu najaktivnije banke

Učešćem u programu EBRD-a, Hipotekarna banka će nastaviti da obezbjeđuje podršku crnogorskim privrednicima

Hipotekrana banka već šest godina zaredom nosi titulu najaktivnije banke. Koliko je važna potvrda ovakvog subjekta, kao što je EBRD?

Vrijeme pandemije koje je usporilo sve poslovne procese nije značajno uticalo na izuzetne aktivnosti Hipotekarne banke i čini nas ponosnim što nijesu samo klijenti prepoznali ove vrijednosti već ovako važan finansijski subjekat kao što je Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj. Učešćem u ovom programu, nastavićemo da obezbjeđujemo crnogorskim privrednicima podršku kako bi ojačali svoje uvozno-izvozne aktivnosti i olakšali im dalje poslovanje.  Hipotekarna banka je u jednoj izazovnoj godini pokazala svoju stabilnost, otpornost i strateško djelovanje i time opravdala povjerenje svojih klijenata kojih je sve više. Izuzetno nas raduje ova vrsta prestižnog priznanja od strane EBRD-a , koje je i međunarodna potvrda našeg kvalitetnog i pažljivo utabanog profesionalnog  pravca. Svjesni smo da su priznanja vjetar u leđa koja nas obavezuju da uz profesionalni kadar kakav je kadar naše banke, posvećenost i marljiv rad, nastavimo putem progresa i kvaliteta.

Hipotekarna banka podržava ostvarenje održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija čime je  zauzela lidersku poziciju na bankarskom tržištu u segmentu održivog modela poslovanja?

Posvećeni smo klijentima i budućnosti i zato je održivo poslovanje obaveza odgovornih privrednih subjekata. Hipotekarna banka je 11. novembra 2021. godine potpisala Principe odgovornog poslovanja, čime je postala prva crnogorska banka, članica Finansijske inicijative u okviru Programa životne sredine Ujedinjenih nacija. Svoju posvećenost ostvarivanju ciljeva održivosti, pokazala je zvaničnim uključivanjem aspekta održivosti u svoju poslovnu strategiju.

Aktivno radimo na pripremi projekta čiji je krajnji cilj uspostavljanje ESG standarda, standarda koji usklađuju korporativne politike sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja. Ovi standardi podrazumijevaju potpuno novi set kriterijuma i smjernica za dobro korporativno upravljanje.

Navedeni standardi se često povezuju sa UN-ovim ciljevima za postizanje održivog razvoja do 2030. godine, tako da biznis može dati svoj doprinos ostvarenju globalnih ciljeva, kao što su zaštita životne sredine, obezbjeđivanje mira i prosperiteta za sve, iskorenjivanje siromaštva i gladi i dr.

Nakon usvajanja Strategije održivosti banke, fokus će biti na njenoj implementaciji. Do kraja 2022. godine svi zaposleni banke biće edukovani o ovoj inicijativi kada će biti objavljen i dokument koji će pokazati progres u implementaciji usvojene strategije, stepen ostvarenja postavljenih ciljeva, postignutih rezultata i sprovedenih inicijativa. Ovo će predstavljati prvi korak u vrlo važnom i zahtjevnom izvještajnom procesu koje kompanije preduzimaju kada analiziraju i mjere dostignuća u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

Motivisana da proaktivno podrži ostvarenje održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija, Hipotekarna banka zauzima lidersku poziciju na bankarskom tržištu i u segmentu zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

Mnoge privredne subjekte obradovali ste mogućnošću plaćanja putem telefona i to na način da je mobilni telefon sada i POS terminal (terminal za plaćanje putem platnih kartica i mobilnog novčanika). Čini se da vrlo opravdano nosite imidž najinovativnije banke, a u saznanju smo da MojPOS uslugu koristi sve više klijenata.

Ovo inovativno rješenje namijenjeno je unapređenju poslovanja privrednih subjekata – malim i srednjim preduzećima, kao i registrovanim preduzetnicima, a omogućava i izdavaocima privatnog smještaja da svoje usluge naplaćuju putem platnih kartica. Aplikacija je jednostavna za korišćenje, nema dodatnih aparata osim onog koji već posjedujete – Vaš Android uređaj, mobilni telefon ili tablet. Ono što ovu aplikaciju čini jedinstvenom jeste što nastala u saradnji sa kompanijama Mastercard i Visa.

Aplikacija omogućava naplatu usluga i proizvoda putem platnih kartica ili mobilnih novčanika, bilo kad i bilo gdje i kao što ste rekli, korak je ka digitalnoj transformaciji, po čemu smo kao banka prepoznati na bankarskom tržištu.

Aplikaciju mogu koristiti upravo oni preduzetnici koji vrše usluge koje su nam svima potrebne, poput vodoinstalatera, električara, frizera, obućara, taksista i sl, a koje smo do sada uglavnom plaćali gotovinom. Ovo novo digitalno rješenje za prihvat beskontaktnog plaćanja platnim karticama i telefonima, unaprijediće poslovanje privrede i omogućiti povećanje prihoda, a građanima će život učiniti lakšim.

Aplikacija MojPOS je jednostavna za korišćenje, dovoljno je da imate Android uređaj i da podnesete zahtjev banci putem sajta Hipotekarne banke www.hb.co.me ili u bilo kojoj poslovnici. Naši klijenti koji se prijave za servis MojPOS biće oslobođeni mjesečne naknade tokom prvih 6 mjeseci korišćenja aplikacije.Sezona je uveliko uzela zamah i sva je prilika da će Crna Gora i dalje biti izuzetno atraktivna turistička destinacija. Naravno, neophodno je da budemo dobri domaćini turistima i važno je da se dobro pripremimo. Koliko nam Hipotekarna banka može pomoći u tome?

Dobri proizvodi se ne mijenjaju, pa samim time proizvod poput kredita pod nazivom  „Dobra sezona“ nailazi na sve više korisnika.

Dobra sezona krediti su namijenjeni pravnim i fizičkim licima u sektoru turizma i mogu se upotrijebiti za pripremu nove turističke sezone kroz:

  • izgradnju, uređenje, adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekata, opremanje soba, apartmana, kuća za odmor, hotela, ugostiteljskih objekata…
  • nabavku plovila i druge opreme u svrhe iznajmljivanja
  • refinansiranje postojećih turističkih kredita

Ovakva vrsta kredita pokazala se kao značajna pomoć u trenutku pripremnih aktivnosti vezanih za dobru sezonu.  Sigurni smo da će ovo biti sjajna sezona a da će svi oni koji na neki način žive od turizma nadoknaditi sve one gubitke uzrokovane pandemijom. Naša banka će uvijek biti posvećena poboljšanju njihovog poslovanja.

Check Also

Damjanović: Ekonomska i finansijska stabilnost ispred politike

Ekonomska i finansijska stabilnost dobile su primat nad politikom i politizacijom, kazao je ministar finansija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.