Evropsko tržište pametnih telefona u najvećem padu od 2013. godine

Dodajte komentar

Evropsko tržište pametnih telefona doživjelo je najgori prvi kvartal od 2013. godine, pokazuje najnoviji izvještaj Counterpoint Research-a.

U odnosu na prva tri mjeseca prošle godine, isporučilo se svega 49 miliona pametnih telefona, što znači da je tržište palo za čak 12 odsto. Kako navode podaci, samo je Realme od pet vodećih proizvođača udvostručio svoj tržišni udio, pa je doživio rast od 67 odsto.

Vodeći proizvođač pametnih telefona u Evropi i dalje je Samsung, ali prodaja mu je za 16 odsto manja u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Appleove isporuke pale su za šest posto, dok je najveći pad od čak 36 posto doživio Xiaomi. Slijedi ih OPPO, kojem su isporuke pale za osam posto, ali se u te brojke uključuju i OnePlus telefoni.

Kako prenosi GSM Arena, pad evropskog tržišta pametnih telefona posljedica je najviše nedavnog zaključavanja u Kini, rastuće inflacije te rata u Ukrajini. Samsung i Apple isporučivali su dosta telefona Rusiji, pa je njihov bojkot imao značajan uticaj na brojke isporuka.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *