Čak šest projekata u konkurenciji za 31. međunarodnu nagradu CEMEX

Dodajte komentar

Crna Gora ove godine imaće čak šest predstavnika u trci za ovogodišnju 31. međunarodnu nagradu CEMEX koja će biti dodijeljena najboljim građevinskim projektima na ceremoniji u Meksiku.

Crnogorski projekti uključeni su u ovaj izbor već više od dvije decenije. Ove godine imaće predstavnike u četiri glavne kategorije, ali i konkurente za dvije posebne nagrade – za održivu gradnju i za društvenu vrijednost projekta. Projekte za međunarodno takmičenje izabrao je nezavisni stručni Odbor za nagrade koji su činili prof. dr Miloš Knežević, arhitekta Julijana Vuković, mr Ivana Tešović.

Projekat Rezidencijalni kompleks Zain Park je nacionalni pobjednik i predstavnik u kategoriji Stambene građevine. Još jedan nacionalni pobjednik je Crnogorska akademija nauke i umjetnosti koja će se takmičiti u kategoriji Javne i poslovne građevine.

Kao nacionalni pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine, biće predstavljen Most Moračica, a izgradnja šetališta na rijeci Morači i rekonstrukcija Njegoševog parka kao nacionalni pobjednik u kategoriji Zajednički prostori.

Dobitnik posebne nagrade za Održivu gradnju je Kuća maslina koja će u istoj kategoriji biti konkurent na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju. Kao dobitnik posebne nagrade za Društvenu odgovornost, biće predstavljen projekat MIKRO 020.

Predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska Alen Voloder je čestitao predstavnicima projekata i poželio sreću na predstojećem međunarodnom konkursu.

„Da se u Crnoj Gori uspješno i dobro gradi ne pokazuje samo broj nagrađenih projekata na nacionalnom nivou, nego i brojni projekti koji su ranije globalno nagrađeni u jakoj konkurenciji. Siguran sam da će i ove godine raznolikost namjena i načina gradnje naših predstavnika, koje će međunarodna stručna publika imati prilike da vidjeti, ponovo pokazati da se takmičimo s projektima iz najvećih zemalja“, dodao je on.

Crnu Goru su na međunarodnoj Građevinskoj nagradi CEMEX do sada predstavljali brojni uspješni građevinski projekti. Nagrade su dobila četiri projekta: porodična kuća u Stolivu koja je 2012. osvojila treće mjesto za Održivu gradnju, stambena kuća u Bijelom Polju koja je 2018. osvojila treće mjesto u kategoriji Stambene građevine, te Chalet Jelovac u Kolašinu koji je prošle godine osvojio drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine. Isto tako, u 2021. nagrada za Održivu gradnju dodijeljena je projektu Likovne akademije na Cetinju.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *