Credit Suisse: Ovo na finansijskim tržištima je novi svjetski poredak

Dodajte komentar

Credit Suisse je upozorio na “novi svjetski poredak” na finansijskim tržištima nakon što su centralne banke počele sa agresivnim povećanjima kamatnih stopa.

Švajcarski zajmodavac poručuje da je tržišta zahvatila “savršena oluja”, s rastućom inflacijom, višim kamatnim stopama i ratom u Ukrajini, a sve to utiče na raspoloženje investitora.

Michael Strobaek, globalni investicioni direktor, rekao je da se ova oluja pojačala posljednjih dana nakon što su Federalne rezerve objavile svoje najveće povećanje kamatnih stopa od 1994. godine, a Švajcarska narodna banka je iznenadila agresivnim pooštravanjem monetarne politike.

U bilješci klijentima napisao je: “I dionice i obveznice su se spustile, što znači da se investitori gotovo nisu imali gdje sakriti. Čak su i dobro diverzifikovani portfelji pogođeni.”

Dodao je: “Ovo ne predstavlja ništa manje nego resetovanje trenutno još uvijek niskog nivoa kamatnih stopa na novi, viši nivo na globalnom nivou. Čini se da će tokom ovog prilagođavanja finansijska tržišta ostati nestabilna jer ponovno postavljanje sa sobom donosi jasnu neizvjesnost i, naravno, mnogo manje prilagodljivu monetarnu politiku.

“Među pitanjima koja investitori moraju postaviti je koliko će dugo trajati ciklus povećanja kamatnih stopa i koliko će duboko biti ekonomsko usporavanje.”

Međutim, izvršni direktor Credit Suissea rekao je da ulagači ne bi trebalo da gube vjeru, dodajući da bi bilo “loš savjet” sada napustiti tržišta, prenosi SEEbiz.eu.

Rekao je: “Vrlo je lako baciti peškir kada tržišne turbulencije i uočeni rizici dostignu nove vrhunce. Ipak, čvrsto vjerujem da situacija nije tako mračna kao što trenutno cijene na tržištu.

„Jedno od naših temeljnih investicionih načela je da ‘vrijeme na tržištu pobjeđuje određivanje tajminga na tržištu’. To se, po mom mišljenju, odnosi na ovdje i sada.”

Sve se ovo događa u trenutku kad je vlasnik fonda od 3,6 milijardi dolara (2,9 milijardi funti) rekao ulagačima da se pripreme za dugo medveđe tržište, upozoravajući da Federalne rezerve “orkestriraju” recesiju i da se tržišta neće oporaviti dok se ne završe porasti kamatnih stopa.

Richard Hodges, menadžer Nomura Global Dynamic Bond Funda, rekao je: “Fed je isključivo skoncentrisan na smanjenje inflacije (za sada) i orkestrira recesiju; imaju za cilj ponovno uravnotežiti razliku između potražnje i ponude smanjenjem prve.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *