Evropa u ćorsokaku: Zbog kvara na pumpi, počelo trošenje zaliha gasa za zimu

Dodajte komentar

Smanjenje isporuke prirodnog gasa iz Rusije natjeralo je Evropu da iskoristi zalihe pripremljene za narednu zimsku sezonu, piše Bloomberg.

Kako se navodi, pad isporuka zahvatio je Francusku, Italiju, Austriju i Njemačku zbog odluke Gazproma da obustavi rad gasnih turbina Siemens zbog problema s njihovim popravkom.

Agencija ističe da su zalihe u evropskim podzemnim skladištima gasa pale prvi put od sredine aprila.

Prema posljednjim podacima, rezerve su smanjene za jedan postotni bod, iako se gas obično ubrizgava samo tokom ljetnjeg perioda, a primljene količine zadržavaju se do vrhunca zimske sezone, prenosi RIA Novosti.

Prema pesimističkoj prognozi kompanije “Wood Mackenzie”, u slučaju potpunog gašenja Sjevernog toka, Evropa neće moći da akumulira zalihe gasa na nivou koji je postavila EU do početka sezone grijanja, a u tom slučaju će gorivo nestati do januara.

Početkom sedmice Gazprom je najavio da će zbog ograničenja na kompresorskoj stanici “Portovaja” moći da isporuči gas Sjevernim tokom u količini do 100 miliona kubika dnevno, u odnosu na planiranih 167 miliona.

Zbog kašnjenja u remontu agregata njemačke firme Siemens, na stanici se mogu koristiti samo tri gasne kompresorske jedinice. Prema Bloombergu, ključna oprema za rad gasovoda ne može da se vratiti nakon održavanja iz Kanade zbog antiruskih sankcija.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: , , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *