Cijene goriva od utorka će poskupiti od osam do čak 21 cent, kazao je Danu savjetnik za analizu i ispitivanje tržišta u Udruženju naftnih kompanija (UNKCG) Draško Striković.

“Sa poznatih 90 odsto podataka i odnosom eura i dolara, eurosuper će od utorka biti skuplji devet centi, eurosuper deset centi, a eurodizel i lož ulje 20 centi. Eurosuper 95 će, po trenutnim parametrima, koštati 1,74 eura, eurosuper 98 1,78 eura, eurodizel 1,78 eura, a lož ulje 1,99 eura”, rekao je Striković.

Ministarstvo kapitalnih investicija cijene goriva obračunava u ponedjeljak, kada će imati 100 posto podataka potrebnih za obračun. Striković navodi da, ukoliko se uzmu projekcije, cijene benzina bi mogle d a u odnosu na sadašnje stanje, porastu od osam do dest centi, odnosno cent gore i li dolje, dok će dizel sigurno porasti 20 centi, a možda čak i 21 cent shodno trendovima kretanja.

“Za lož ulje će gotovo sigurno cijena biti 1,99 eura, tj. povećanje od 20 centi”, rekao je Striković.

Razlozi zbog kojih je primarno došlo do rasta cijena, kako je kazao, su veća potražnja za robom usled otvaranja tržišta i povećanja fluktuacije ljudi, a sa druge strane smanjena ponuda i sirove nafte ali i gotovih proizvoda iz Rusi je, zbog uvedenih sankcija.

“Dodatno, poslednjih nekoliko dana, dolar je ojačao prema euru za oko tri procenta što je dodatno uticalo na povećanje cijene koja se kod nas izražava u eurima po litru”, pojasnio je Striković.

MKI će nove cijene objaviti u ponedjeljak, a one će važiti od utorka u ponoć. Vlada je smanjila akcizu za 50 odsto i više nema zakonske mehanizme da smanji cijene goriva.

Izvor: Dan