Bivši guverner NBS: Plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od inflacije

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocijenio je da plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije.

“Mislim da plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije. Eventualno da budu korigovane za neki rast BDP-a ili produktivnost, da se nađe neka jednačina”, rekao je Šoškić za Insajder TV.

Po njegovim riječima, potrebno je zauzeti konzervativan stav u ovom periodu, jer “bez obzira što su javne finansije u Srbiji trenutno stabilne, ili tako izgledaju”, postoji nekoliko potencijalnih izazova.

“Prvo je što ne znamo kako će se kretati cijena finansiranja našeg javnog duga. Dakle, kamatne stope idu naviše, pa samim tim bi trebalo da težimo da javni dug bude na nešto nižem nivou da bismo mogli da ga redovno i bez teškoća finansiramo. S druge strane, nije sasvim jasno kako će se odvijati ova situacija oko krize u Ukrajini i kakve će to konsekvence imati”, kazao je on.

Šoškić je dodao da bi zbog toga Srbija morala da bude oprezna jer je jedna od mogućih posljedica i veća cijena energenata.

“Mislim da je dobro da smo potražili način da obezbijedimo jeftinije energente u narednom periodu, ako je to moguće. Mislim da treba da držimo otvorenim što je moguće više slobodne trgovačke komunikacije sa svim zemljama u svijetu, jer će nam to omogućiti da, ukoliko cijene negdje počnu da rastu, možda možemo da potražimo alternativu”, istakao je Šoškić.

Komentarišući rast kamatnih stopa, on je naglasio da bi svi trebalo da budu obazrivi – od onih koji imaju kredite, preko građana koji tek žele da ih uzmu, do države – jer se rast kamatnih stopa odražava na cijenu koju država plaća kada se zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu.

Šoškić je dodao i da postoji razlog za zabrinutost kada je riječ o javnom dugu Srbije, koji trenutno iznosi 31 milijardu eura, jer se rast kamatnih stopa odražava i na njega.

„Dakle, kamatne stope su sada na jednom prelomnom putu, one su već krenule naviše. I kada to povećanje krene, isti nivo duga koji smo imali juče danas postaje mnogo skuplji za nas”, naveo je on.

Izvor: Biznis.rs

 

Check Also

Pripravnicima legle plate: Za avgust uplaćeno samo 380 eura

Pripavnicima koji odrađuju staž preko vladinog programa stručnog osposobljavanja danas su uplaćene dvije plate – …

Leave a Reply

Your email address will not be published.