Traže da se Petar Radulović umiješa u spor

Dodajte komentar

Sutkinja Osnovnog suda Biljana Krgović odložila je za jesen postupak koji je protiv Aerodroma CG pokrenula bivša savjetnica direktora Biljana Knežević tražeći poništenje odluke o imenovanju Petra Radulovića za zamjenika direktora, da bi mu sud dostavio sudske spise, kako bi se izjasnio da li želi da se umiješa u ovaj postupak.

To je tražila advokatica Aerodroma Marija Radulović navodeći da Radulović ima neposredan pravni interes za ishod ove parnice, imajući u vidu da direktno utiče na njegov radnopravni odnos. Advokatica je tražila i da sud sasluša direktora kompanije Wir metaloprerada Darka Đondovića, koji je izdao potvrdu o angažovanju Radulovića u ovoj firmi, kako bi se izjasnio o njegovom radnom iskustvu.

Sudska praksa

Ukazujući da se za mjesto zamjenika direktora prijavila i Knežević, advokatica Radulović je kazala da je odluka čija se ništavost traži u neposrednoj vezi sa radnopravnim statusom Knežević, što, kako je navela pozivajući se na sudsku praksu, znači da je riječ o radnom sporu. U tom slučaju zakon predviđa obavezu pokušaja mirnog rješavanja spora, što Knežević nije inicirala, zbog čega je Radulović tražila da se njena tužba odbaci. Spori blagovremenost podnijete tužbe te pravni interes Knežević za pokretanje postupka, navodeći da se iz njene prijave za ovo radno mjesto vidi da ne zadovoljava uslove oglasa, jer nema pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja.

– Evidentno je da pravnog interesa nema, jer čak i da se utvrdi ništavost odluke o imenovanju Radulovića, ostaje činjenica da Knežević nije zadovoljila uslove oglasa, tako da poništaj odluke ne može uticati na bilo koji način na njena subjektivna prava i radno pravni status – kazala je Radulović tražeći od suda da utvrdi da li pravni interes postoji.

Knežević je kazala da bi sud trebalo da donese presudu na osnovu dokaza koji su podnijeti, bez dodatnog saslušavanja ovih lica. Irelevantno je, kako je navela, utvrđivati njene kvalifikacije, imajući u vidu da je ušla u uži izbor za ovo radno mjesto.

Sutkinja Krgović je ukazala da Knežević nije imala obavezu da pokrene medijaciju, imajući u vidu da je riječ o javnom oglasu te da je svako ko nije zadovoljan odlukom o izboru kandidata, imao pravo da pokrene spor. Imajući u vidu navode advokatice Radulović o neblagovremenosti tužbe, sutkinja je ukazala da je neophodno na nedvosmislen način utvrditi kada je sporna odluka o izboru dostavljena Knežević, zbog čega je od Aerodroma tražila da o tome dostavi dokaze.

Traži se izjašnjenje

Zbog zahtjeva Aerodroma da se Petar Radulović umiješa u spor, sud je, kako je navela sutkinja, u obavezi da ga obavijesti o parnici i zatraži njegovo izjašnjenje. Tek nakon toga, kako je navela, odlučiće o daljem toku postupka, prigovorima, dokazima te preinačenju tužbe, imajući u vidu da je Knežević juče, osim poništenja odluke, zatražila i da sud obaveže Aerodrome da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude raspiše novi oglas za zamjenika izvršnog direktora.

Knežević u tužbi tvrdi da je Radulović izabran na osnovu lažne potvrde Wir metaloprerade, imajući u vidu da je Uprava prihoda i carina, na njen zahtjev, potvrdila da ova kompanija za njega nije podnosila IOPPD obrasce ni uplaćivala poreze i doprinose. Zavod za zapošljavanje Crne Gore je, takođe na zahtjev Knežević, potvrdio da je Radulović od 28. avgusta 2014. godine do 19. marta 2015. godine bio na evidenciji nezaposlenih, iako u potvrdi stoji da je od 1. marta 2014. do 31. decembra 2017. godine rukovodio sektorom za proces prerade Hardox metala i bio glavni koordinator za analizu tržišta u Crnoj Gori. U potvrdi koju je potpisao Đondović stoji da je Radulović svojim radom doprinio unapređenju marketing i službe za međunarodnu saradnju te da je odgovoran, savjestan i sposoban kao rukovodilac i organizator posla. Iz Aerodroma, s druge strane, navode da posjeduju dokumentaciju koja potvrđuje da Radulović ima iskustvo traženo konkursom te da ispunjava sve ostale uslove.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *