Osma sjednica Vlade: Abazović predlaže novi kompleks objekata za izvršnu vlast i ministarstva

Dodajte komentar

Nova, osma sjednica 43. Vlade Crne Gore održava se danas od 10 časova.

Sjednicu je sa zakašnjenjem otvorio predsjednik Vlade Dritan Abazović.

Početak zasijedanja bio je u znaku predloga za izmjene i dopune dnevnog reda. Ključna je bila usmena informacija o jednokratnim naknadama za novorođenčad za 2022. godinu kojom je ministar finansija Aleksandar Damjanović otvorio današnje zasijedanje.

On je predložio da sredstva budu isplaćena, iako nije postojao ni elaborat ni akcioni plan za izvršenje plana koji je predložila odlazeća 42. Vlada za oko 7.000 djece rođene u ovoj godini.

“Predloženo je da ove naknade budu date samo za ovu godinu, svjestan činjenice da se bavimo ružnim nasljeđem spinovanja i spekulacija – naročito tokom marta i aprila – da ova obaveza neće biti ispunjena. Uradićemo sve da se napravi zakonski osnov i utemeljenje u zakonima kako treba”, istakao je Damjanović.

Podsjetio je da je prethodno Ministarstvo ekonomskog razvoja “očigledno pokušalo da skupi jeftine političke poene preko politike dodjeljivanja naknade za novorođenčad”, te da je riječ o iznosu između pet i 5,8 miliona eura.

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović rekla je da je resor na čijem je čelu krenulo u reformu pregovaračke strukture, prije svega zbog radnih grupa sa velikim brojem učesnika, ali da će u transformaciji “zadržavati institucionalnu memorije”.

Prema najavama, usvojeni su predlozi za izmjene zakona o obligacionim odnosima, o parničnom postupku i o vanparničnom postupku, ali su po ovom pitanju mišljenje izdvojili potpredsjednici Vlade Ervin Ibrahimović i Vladimir Joković.

Usvojen je i Predlog odluke o privremenom oslobađanju od viznog režima državljana Arapske Republike Egipat.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović predložio je da se na današnjoj sjednici usvoji odluka o osnivanju Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Nakon usvajanja prošlogodišnjeg izvještaja o sprovođenju Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2019-2022, ministar pravde Marko Kovač je istakao da treba “ubrzati donošenje ključnih odluka u reformi pravosuđa, kako bi ispunili zahtjeve iz Poglavlja 23”. Abazović izrazio nadu da će uskoro biti izabrani novi članovi Sudskog savjeta.

Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević predložio je da se na kraju svake odvoji vrijeme za rješavanje problema prostornih kapaciteta ministarstava. Uz to, Joković je predložio gradnju posebnog objekta za određena ministarsta “da ne bi bili uvijek u zakupu”.

“Solucija je da se odredi parcela gdje će da budu sva ministarstva i centralna zgrada Vlade”, smatra Abazović i dodaje da “treba razmisli i o izgradnji Palate pravde”.

“Treba biti fenomen, pa napraviti ovakvu zgradu koja ne budi nikakvu kreativnost kod ljudi, čije su sve boje tmurne, nema dnevnu svjetlost i nikakvu funkcionalnost, a potrošiti pare. Ne treba da potrošimo nijedan jedini euro. Solucija je da se odredi parcela gdje će da budu sva ministarstva i centralna zgrada Vlade i da se to kompenzuje imovinom koju imamo”, ocijenio je Abazović.

Po potpredsjedniku i ministru odbrane Rašku Konjeviću, ovo odražava “nesagledavanje kompletne slike” jer redosljed koraka nije dobar.

“Imamo zgradu koja zjapi prazna, iako je u nju uloženo nekoliko miliona eura. Prema tome, mislim da malo sistematičnije treba da pogledamo, jer nas ovo ne vodi niđe”, dodao je Konjević.

Abazović je kazao da je važno donijeti dugoročna rješenja, koja će biti utemeljena na čvrstim odlukama. Prije toga, po njemu, treba sistematizovati sve objekte koje Vlada zakupljuje, kako bi stanje bilo jasnije.

“Ovo je kompleksno pitanje i potrebno je da pokrenemo priču van ove sjednice”, dodao je Abazović.

Kada je riječ o turističkim temama, potvrđen je izbor nezavisnog inženjera za izgradnju žičare Kotor – Lovćen, kao i predlog da izgradnja kondo-hotela „Magnum“ u Kolašinu bude uvrštena na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma. To, u praksi, znači da će kupci neke od nekretnina u ovom kompleksu do kraja ove godine, a čija je vrijednost najmanje 250.000 eura, imati priliku da steknu ekonomsko državljanstvo Crne Gore.

“Ovo je veoma značajan projekat za narednu sezonu. Ni sami nijesmo svjesni koliko dobijamo tim projektom”, naveo je Abazović.

Državna sekretarka u ministarstvu rada i socijalnog staranja biće Edina Dešić, dok su iz Socijalnog savjeta konačno razriješeni ministri prethodne Vlade Jakov Milatović i Vesna Bratić.

Konjević smatra da prilikom predlaganja kadrovskih rješenja treba obratiti pažnju na biografiju i obrazovanje, jer “mnoga iskustva nijesu adekvatna da bi predstavljala državni kapital”.

“Kondukter i ugostitelj ne treba da budu predstavnici državnog kapitala, jer očigledno nemaju dovoljno iskustva i znanja da bi funkcionisali u državnim institucijama”, izričit je Konjević.

Abazović je odgovorio da je to manje važno, te da je “potrebno dati povjerenje ljudima koji do sada nijesu imali iskustva u državnom sektoru”, te da “nije potrebno suditi o kandidatima po prethodnim poslovima i iskustvima”.

Sjednicu Vlade možete pratiti uživo:

Podsjećamo, predloženo je 40 tačaka dnevnog reda.

Članovi Vlade biće takođe upoznati s izmjenama početnih naknada za zakup i korišćenje morskog dobra.

Vlada bi trebalo da odobri opštinama Danilovgrad, Bar i Kotor mogućnost da prodaju određene nekretnine.

Biće poznato stanje u rezervatu „Tivatska solila“ ali prema dokumentu koji je urađen još u decembru prošle godine.

Bankar.me

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *