Radulović: Izgubili bi jako puno ako ne bi ukinuli akcize na gorivo za jahte

Dodajte komentar

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je urgentno upozorenje da se preispita rješenje o naplati akciza na gorivo za jahte.

“Kako bi naš narod rekao: biće veća dara nego mjera”, naveo je Đukanović.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović ocjenio je za Antenu M da bi izgubili jako puno ako ne bi ukinuli akcize.

“Kad se ne bi to desilo okrenuli bi cijeli segment jahting turizma ka nekim drugim destinacijama a ne ka Crnoj Gori, a znate koliko smo godina radili i ulagali da bi podigli nivo toga i da bi napravili to što smo u jednom trenutku napravili. Dobili smo Portonovi, Luštica Bay, nekoliko manjih marina, ipak Crna Gora zaostaje za ostalim državama i u ovom trenutku držati visoke akcize za gorivo za jahte je veoma pogrešno, jer će turisti ići u druge države upravo zbog cijene goriva”.

Radulović naglašava da se ukidanjem akciza višestruko dobija.

“Jahta koja dođe u naše teritorijalne vode i pristane uz neki dok, oni će da uzmu i hranu i piće i da prošetaju po gradu i uđu u restoran i ostaviće mnogo više novca nego što smo mi izgubili uslovno “ukidanjem akciza za gorivo”. Potpuno podržavam inicijativu predjsednika Đukanovića i žao mi je što oni što se protive tome ne znaju koju bi štetu napravili. Valjda nam je Montenegro airlines i izmišljanje tople vode dovoljan nauk za ubuduće da ne prilazimo stvarima koje su opšte svijetski poznate i priznate. Akcize za jahte ne postoje u drugim državama. Naučimo se da koristimo uporedna iskustva i da iz toga izvlačimo profit”, zaključio je Radulović.

Podjsetimo od prošle nedjelje vlasnici privatnih brodova koji uplovljavaju u Crnu Goru neće više imati pravo na jeftinije gorivo, jer stupaju na snagu izmjene pravilnika Ministarstva finansija (MF) o posebnim mjerama carinskog nadzora i carinskom postupku za robe koje se koriste za snabdijevanje prevoznih sredstava u međunarodnom saobraćaju.

Da jahte za rekreaciju više neće imati pravo da budu oslobođene akcize na gorivo po koje su dolazile u crnogorske luke, prošle nedjelje je najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović navodeći da za tim nema nikakve potrebe.

“To će predstavljati solidarnost onih koji imaju sa građanima koji imaju znatno manje”, kazao je tada Damjanović.

Izvor: AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *