Predstavljen biznis.gov.me, uskoro sličan portal za cijeli region

Dodajte komentar

Portal biznis.gov.me, koji je danas zvanično pokrenulo Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa Evroskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i uz podršku Evropske unije, biće jedinstveno mjesto na internetu koje će pomoći pokretanju biznisa i njegovoj lakšoj realizaciji – a sve u skladu sa smjernicama i prioritetima jedinstvenog evropskog tržišta. 

To je istaknuto na današnjem zvaničnom predstavljanju novog Vladinog on-line servisa namijenjenog mikro, malim i srednjim preduzećima.

Obraćajući se brojnim predstavnicima privrednih udruženja i lokalnih samouprava, šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Remon Zakarija podsjetio je na neke od ključnih doprinosa te finansijske institucije u razvoju biznisa u zemlji. Kako je istakao, realizacija zajedničkog projekta u čijem je centru bila ideja o formiranju sajta koji će najvećem broju preduzeća u Crnoj Gori na najlakši i najbrži način pružiti osnovne informacije sada daje prve rezultate. Na ovaj se nadovezuje i budući regionalni biznis portal – jedinstvena pristupna tačka za sve one koji će se interesovati za poslovanje u zemljama Zapadnog Balkana.

“Biće to portal sa svim detaljima o finansiranju i poslovanju mikro, malih i srednjih preduzeća gdje će sve zemlje imati svoju stranicu, pa i Crna Gora. U saradnji sa EU i drugim institucijama, donirali smo tehničku podršku za internet sajtove više stotina MMSP. Takođe, drago nam je da su prihvaćene naše sugestije za izmjene Zakona o privrednim društvima koji mogu ukloniti određene biznis barijere”, dodao je on te još jednom istakao da će portal biznis.gov.me biti izuzetno koristan za cjelokupan poslovni svijet.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović s ponosom je istakao da s radom počinje “novi digitalni alat za privredu” konkretno MMSP koji čine 99 odsto od ukupnog broja registrovanih firmi u Crnoj Gori.

“Ovaj portal poslužiće da se skrati vrijeme, jednostavnije dođe do informacija o mogućnostima finansijske i nefinansijske podrške za sve iz ove grupe preduzeća. Želimo na ovaj način dodatno da ohrabrimo preduzetnike da se prijave razne vidove podrške koju nudi Vlada Crne Gore ali i strane institucije”, rekao je on i dodao da je cijela web platforma odgovor na specifične zahtjeve privrede.

Dalje je dodao da će sva ministarstva koja nude pomoć na različite načine biti zastupljena, te da sada to važi samo za resor na čijem je čelu, te za Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja.

Đurović je takođe najavio da će se na sajtu ubrzo naći i specifični detalji o poslovanju za svaku opštinu u Crnoj Gori, te pozvao lokalne samouprave da im što prije dostave potrebne podatke, kako bi i taj dio sajta bio u funkciji.

On smatra da će ključni dio portala biti završen upravo kada zainteresovani budu mogli na njemu da nađu sve vidove podrške – kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

“Sarađujemo svakodnevno sa studijom Fleka i nadamo se da će engleska verzija biti gotova za mjesec, dva”, rekao je ministar.

Oana Kristina Popa, ambasadorka EU u Crnoj Gori, smatra da potencijali MMSP u Crnoj Gori do sada nisu bili dovoljno iskorišteni. Po njenom mišljenju, napredak ovog segmenta preduzeća je ključan za održivi razvoj cijele privrede Crne Gore.

“Prema planu koji je EU usvojila za period od 2022. do 2024. godine, kreditna podrška biće prevashodno namijenjena novim pravcima ekonomskog razvoja, inovacijama, mladima u biznisu. Zbog toga i ovaj portal, iako mali, značajan je kroak u uspostavljanju standarda EU”, zaključila je ona.

Tehničke detalje portala – njegovog nastanka i načina na koji se koristi, predstavile su Jelena Ćirković kao koordinatorka projekta u reginanom predstavništvu EBRD-a, te Olivera Vukajlović iz MERT-a.

Podsjećamo, iz resornog ministarstva smatraju da će ova jedinstvenu kontaktnu tačku za mikro, mala i srednja pomoći svim svim preduzetnicima i ostalim privrednim akterima da imaju kontinuiran uvid u centralizovanu i pouzdanu bazu informacija koje su od značaja za njihovo poslovanje.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *