Drecun: Prodaju Sveca ne treba ni razmatrati

Država treba da odbije ponudu MK grupe za preuzimanjem akcija u HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotelima za oko 52 miliona eura, ocijenio je za „Dan“ ekonomski analitičar Predrag Drecun.

MKG propertiz, firma koja je dio MK grupe, shodno Zakonu o preuzimanju privrednih društava objavila je juče prospekt za preuzimanje akcija u Budvanskoj rivijeri i Sveti Stefan hotelima. Za akcije Budvanske rivijere nude 7,3 eura, a za dionice Sveti Stefan hotela 3,85 eura. Odnosno za blizu 70 odsto akcija Budvanske rivijere nude 40,14 miliona, a Sveti Stefan hotela 21,45 miliona, što je ukupno 61,5 miliona. Od toga država, koja ima 58,7 odsto akcija, može dauzme 34 mi liona za Budvansku rivijeru i 18 miliona za Sveti Stefan hotele, što je ukupno 52 miliona eura.

„To je ponuda koja ne zaslužuje da se razmatra. Iznos od 52 do 60 miliona ne bi vam bio dovoljan da kupite 60 hiljada kvadrata na budvanskoj pjeni od mora. Obično investitori obećaju investicije u stotinama miliona eura ukoliko im se proda većinski paket. Tako je i u ovom slučaju. To je lijepo čuti. Međutim, u praksi se nikad nije desilo da se obećani iznos investira. Uostalom, ukoliko je nešto privatno, kakav interes ima država hoće li se investirati ili neće. Ako to nije interes vlasnika, neka ne obećava ništa. A ako je interes vlasnika – neka ćuti, i neka investira jer će on imati profit od toga. Priče da će država imati više poreza su čista demagogija, jer od svake investicije se po definiciji očekuje više poreza za budžet. To je valjda logično“, rekao je Drecun.

Poručio je da ta dva preduzeća ne treba privatizovati.

„Bila bi to nepopravljiva greška. I zbog razvojnih planova, i zbog malo novca koji bismo dobili. Rizici su ogromni. Kad je nešto privatna svojina, onda su pravila drugačija. Moglo bi da se desi nešto kao i sa KAP-om. Da se otvori stečaj i onda možemo samo da pjevamo Konstraktine stihove: I šta ćemo sad“, istakao je Drecun.

Ukazao je da državi treba brend na ovim destinacijama.

„Mi nemamo ništa vrednije što se tiče turističke ponude i naročito potencijala budvanske grupe. Kad tražite partnera ili novog vlasnika, to mora biti neko čije će ime ulivati povjerenje najvećim turističkim agencijama. Radi se o ponudi kompanije koja je disperziranau četiri grupe poslovanja. Osnovni biznis grupe je poljoprivreda. Imaju još par vjetroparkova instalirane snage oko 1000 MŠ. Prodaju SAP-ERP sistem, vrše usluge konsaltinga. Dakle, radi se o kompaniji kojoj turizam nije osnovni biznis, niti najvažniji biznis u grupi. Sve ovo ne znači da grupa nije ekonomski potentna, ali smatram da poštujući narodnu poslovicu koja glasi ‘prema svecu i troparu’, moramo naći adekvatan tropar našem turističkom Svecu“, naveo je Drecun.

Ponuda važi do 5. jula

Vlada, prema našim informacijama, nije donosila nikakve odluke u vezi sa HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotelima. Prospekt za preuzimanje je objavljen juče i akcionari ova dva preduzeća imaju 21 dan, odnosno do 5. jula mogu da se izjasne da li im je prihvatljivo da prodaju akcije po uslovima koje je ponudio MKG propertiz.

Ostali akcionari, osim države i MKG propertiza, imaju manje od jedan odsto akcija HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotela. Oni svoje akcije mogu da prodaju za 9,5 miliona eura. U oba preduzeća mali akcionari imaju oko 10 odsto akcija.

Izvor: Dan

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.