Velike rasprodaje na tržištima, bitcoin ispod 21.000 dolara

Dodajte komentar

Bitkoin je danas na kratko pao na azijskom trgovanju ispod 21.000 dolara, pošto se panična rasprodaja kriptovaluta nastavlja, ali se kasnije tokom trgovačke sesije blago oporavio i kreće se oko nivoa od 21.800 dolara.

Najveća svjetska kriptovaluta pala je za skoro 14 posto u poslednja 24 sata, dok je etereum oslabio više od 12 procenata u istom periodu, prema podacima Koinbejza, izvještava CNBC.

Sve trenutno puca, bilo da se radi o akcijama, o kripto imovini ili bilo čemu drugom. Ono što vidite na tržištu je strah, neizvjesnost i sumnja, kaže Nirmal Ranga, šef za trgovanje i tehničke analize na kripto berzi ZebPej, prenosi Tanjug.

Težak nokaut kripto imovine u ponedeljak usledio je kada su platforme za trgovanje poput Celzijusa i Bajnensa zaustavile povlačenja, a neke kompanije su čak zatvorile posao.

Iz Celzijusa su saopštili da će povlačenja, zamjene i transferi izmedju računa biti prekinuti zbog “ekstremnih tržišnih uslova” i da bi taj potez trebalo da stabilizuje likvidnost i poslovanje.

U međuvremenu, Bajnens, najveća kripto berza na svijetu, blokirala je povlačenje bitkoina na više od tri sata zbog zagušenja transakcija što je izazvalo gomilanje naloga i zastoj.

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala je ispod 1,0 bilion dolara u ponedeljak, prvi put od februara 2021. godine, pokazali su podaci sa platforme KoinMarketKap. Poslednjih dana sa tržišta je zbrisano oko 200 milijardi dolara.

Do rasprodaje kriptovaluta došlo je pošto investitori uglavnom bježe iz rizičnih sredstva usled straha od potencijalne globalne recesije, dok vodeće centralne banke širom svijeta podižu kamatne stope kako bi ukrotile inflaciju.

Bitkoin je pao za skoro 70 posto sa istorisjkog rekorda koji je dostigao u novembru 2021.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *