Skupštinski Odbor podržao nulti PDV na hljeb

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet sa osam glasova podržao je Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o Porezu na dodatnu vrijednost kojim se određuje nulta stopa PDV-a na hljeb. Ovim predlogom se, kako je istakao predlagač Damir Šehović, smanjuje cijena ove osnovne životne namirnice a u isto vrijeme se ne opterećuje pekarska industrija. U toku je rasprava o Predlogu zakona o dopuni zakona o akcizama.

Predlagač Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u, lider Socijaldemokrata Damir Šehović, kazao je da nakon dva mjeseca formiranja Vlade, ona nije formirana da bi se bavila egzistencijalnim pitanjima.

“Budući da je zbog programskih prioriteta koji su im nametnuti sa strane, Otvorenog Balkana, Temeljnog ugovora i popisa, ta Vlada je zaboravila na građane čiji standard je svakog dana sve lošiji. Zbog toga smo i predložili ova dva predloga Zakona kojim bi se oborila stopa PDV-a na hljeb i domaći proizvođači oslobodili akciza na plastiku”, kazao je Šehović.

Kako je dodao želi da skrene pažnju na podatak koje sve treba da nas zabrine.

“Crna Gora je u prvom kvartalu ove godine zabilježila gotovo dvocifrenu stopu inflacije. U aprilu je ta inflacija iznosila 11 odsto. To je najveća stopa inflacije koja je zabilježena u regionu. Znam da će naši građani da kažu da je njihov utisak da je inflacija mnogo veća od ove koju sam saopštio. I u pravu su, jer za socijalno ugroženije slojeve stanovništa inflacija je značajno veća jer najveći procenat njihovog dohotka odlazi na hranu i energente koji su najviše i poskupljeli”, rekao je Šehović.

Kako govori Šehović, zvanični podaci su takvi koji govore da je godišnja inflacija kada je riječ o gorivu iznosi 43 odsto. Inflacija na žitarice i hljeb, dodaje, iznosi nevjerovatnih 36 odsto, povrća i mliječnih proizvoda 20 odsto.

“Ovim temama nisam primijetio da se iko iz Vlade ozbiljno bavi. Gurnute su u drugi plan i ne mogu da dođu do izražaja onih kojim smo zapljusnuti a koje ne utiču na njihov standard”, kazao je Šehović.

Kako je dodao, treba se prekinuti praksa da se zarađuje na hljebu koji je značajno poskupljao.

“To obaranje cijena ne treba da ide preko leđa pekarske industrije koja je pogođena visokom cijenom hljeba i brašna”, kazao je on.

Đurović: Otvoreni Balkan je jedini put za Crnu Goru

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović kazao je da će podržati predloge zakona, ali da neće uvijek slijepo slušati evropske partnere.

“Glasaćemo uvijek ono što je u interesima Crne Gore ali nećemo uvijek slijepo slušati ono što su preporuke iz evropske porodice a koje su u principu protiv interesa građana Crne Gore. Mi smo benefite što se tiče te evropske porodice do sada nismo osjetili a nisam siguran da ćemo ih osjetiti uskoro. Oni su se u ovom trenutku i sami našli u čudu a ne da pomažu drugim zemljama. Trebalo bi pogledati kako ćemo u budućnosti voditi i evropsku i političku situaciju Crne Gore. Bojim se da zbog političkih i partijskih konstrukcija ne dovedemo građane pred rub siromaštva”, kazao je Đurović.

On je dodao da je shodno situaciji u svijetu jedini pravi put za Crnu Goru, Otvoreni Balkan.

Izvor: Pobjeda

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.