Mjesto za rad i život u glavnoj biznis zoni Podgorice

Dodajte komentar

Privrede širom svijeta, pa i u Crnoj Gori, u protekle dvije godine doživjele su najrazličitije transformacije prodaje i tražnje, što je bilo posebno vidljivo u sektoru nekretnina. Nakon što je cijeli svijet „zaključan“ zbog koronavirusa, privrede su zaustavljene, a potražnja u najvećem broju industrija pala na najniži nivo posljednjih decenija. S izlaskom iz krize izazvane ovom pandemijom, ali rasta inflacije na globalnom nivou, tržišta se oporavljaju.

Sve to, kao i ratna dešavanja u Ukrajini, učinila su da u Crnoj Gori nekretnine za iznajmljivanje postanu izuzetno atraktivne, te njihove cijene – za sada – porastu oko 30 odsto a na primorju i više.

O situaciji u Podgorici, konkretno u jednom od najprestižnijih kompleksa koji nudi prostore za poslovanje i za život – u The Capital Plazi – razgovarali smo sa njihovom aset manadžerkom Tatjanom Vuksanović. Ona je saglasna da je, nakon velikog pada tokom 2020, crnogorsko tržište nekretnina prošle godine imalo pravu renesansu kroz povećanje kako interesovanja, tako i zakupa.

„Usljed kriznih i inflatornih kretanja u svijetu, mnogi stranci su donijeli odluku da prenesu i nastave svoje poslovanje u Crnoj Gori. Tako je interesovanje za zakup poslovnih prostora u The Capital Plaza centru u velikom porastu. Kako jedno pokreće drugo, trenutno je u našem kompleksu veliki broj vlasnika inostranih firmi koji – pored poslovne adrese – odlučuju i da žive kod nas u iznajmljenom apartmanu“, rekla je ona za portal Bankar.me i dodala da su na to uticale kako blizina posla, tako i izuzetni benefiti ovog kompleksa.

Potražnja

Kada se vratimo korak u nazad i pogledamo brojna ograničenja koja su praktično svakodnevno uticala na rad kompanija tokom pandemije koronavirusa 2020. i 2021. godine, postavlja se pitanje da li je centrima poput The Capital Plaze bilo teže. Vuksanović kaže da su se u tako izazovnom poslovnom ambijentu trudili da svojom podrškom i poslovnom politikom pruže brojne olakšice saradnicima i partnerima.

„Među tim olakšicama našli su se i popusti, smanjenja cijena, oslobađanja od mjesečnih renti u periodu kada su radnje bile zatvorene… Sve do davanja mogućnosti odloženog plaćanja. Potrudili smo se da im na taj način pomognemo da lakše prevaziđu brojne poslovne izazove sa kojima su se suočavali. I većina zakupaca je uspjela da prevaziđe kovid period. Ali, nažalost, bilo je i onih manjih biznisa koji nijesu uspjeli da opstanu – i pored pomoći, zajedničke volje i želje da bude drugačije“, konstatuje naša sagovornica.

Danas, kada je broj onih koji traže nekretnine za iznajmljivanje širom Crne Gore u pravom uzletu, situacija se prilično promijenila.

„Kao što sam ranije spomenula, postoji veliko interesovanje za zakup i poslovnih prostora i apartmana. U prilog tome govori činjenica da procenat popunjenosti poslovnih prostora trenutno iznosi 100 odsto, a postoji i lista čekanja ukoliko se neki u međuvremenu oslobodi. Kada je riječ o rezidencijalnom dijelu, popunjenost iznosi 85 odsto“, precizirala je Vuksanović.

I The Capital Plaza se može pohvaliti sve većim brojem upita državljana Rusije i Ukrajine koji su odlučili da ovdje privremeno rade ili se nastane.

„Tačno je da se oni sada najviše interesuju za poslovne prostore. Većina firmi i preduzetnika iz ove dvije države bave se računarskim programiranjem, a slijede konsultantske usluge i marketinške agencije. Pojedine kompanije broje i više od 50 zaposlenih, što za naše lokalno tržište predstavlja dodatnu šansu ostvarivanja poslovne saradnje“, dodala je ona.

Ponuda

The Capital Plaza po mnogo čemu je specifična cjelina ne samo u Podgorici, već u cijeloj Crnoj Gori. Sama kompanija opredijeljena je za upravljanje nekretninama, a njena ponuda podijeljena u tri glavne cjeline: kancelarijski prostori u kulama, stanovi, te maloprodajni objekti, a Vuksanović nam je otkrila više detalja o svakom od njih.

Kancelarijski prostori za iznajmljivanje svih oblika i veličina nalaze se unutar dvije kule, a između njih je već poznati i prepoznatljiv poslovni hotel CUE Podgorica. Zakup kancelarijskog prostora nudi klijentima mogućnost da prilagode njihovu veličinu svojim potrebama, zahtjevima i prirodi posla. Veličine prostora za izdavanje kreću od 50 do 1.000 kvadratnih metara, a izdaju se na period od godinu ili duže“, pojasnila je ona.

Ne manje popularni za izdavanje su i luksuzni apartmani, njih 70, koji se mogu zakupiti i za stanovanje i za potrebe poslovanja.

„Kvadrature apartmana kreću se od 78 do 263 kvadratna metra, a po strukturi su jednosobni, dvosobni i trosobni. Opremljeni su u skladu s najvišim standardima. Karakterišu ih prefinjeni dizajn, funkcionalni raspored i udobnost. Trenutno dostupni stanovi predviđeni su i za dugoročne i za kratkoročne zakupe, a minimum je mjesec dana“, navela je Vuksanović glavne karakteristike koji svakako doprinose traženosti ovog tipa nekretnina.

Ono što svakako privlači najviše pažnje građana Podgorice, ali i njenih gostiju je komercijalna zona The Capital Plaze koja se nalazi u otvorenom dijelu atrijuma, i to na dva nivoa.

„Prizemlje uključuje pješačku zonu koja sadrži široku ponudu – od umjetničke galerije do prodavnica kućnog dekora i tehnike, restorana, poslovnica banaka, osiguravajuće kuće, specijalizovanih radnji, te niz drugih prodavnica sa raznolikom ponudom usluga. Na nivou -1 su spa centar, fitness centar i dječiji fitness centar, prodavnica organske hrane, restoran, salon ljepote, pošta, zatim salon fitness opreme, hemijska čistiona i dječija igraonica. Kvadrature ovih prostora se kreću od 60 do 900 kvadratnih metara, a prostori se izdaju ne period ne kraći od godinu. Zbog svega toga, u našem centru možete na najbolji način pozicionirati svoj brend upravo iznajmljivanjem ovih retail prostora. Isto važi za bilo koji biznis, bilo da je riječ o restoranu, specijalizovanoj radnji ili modnom brendu“, dodala je naša sagovornica.

The Capital Plaza je od skora u svoju ponudu uvrstila i nešto što postaje globalni trend. To je officetel – apartman koji uključuje i rezidencijalnu i poslovnu jedinice, sve u jednom. Ove nekretnine Vukasnović opisuje kao „višenamjenski prostor dizajniran i opremljen da služi kao kancelarija i mjesto za stanovanje“.

„S obzirom na to da smo prepoznati kao pokretači mnogih korisnih poslovno-stambenih ideja, normalno je da funkcionišemo u korak sa svjetskim tržištem i da smo u trendu. Tako se i ovaj novi trend nekako spontano nametnuo našem poslovnom kontekstu, a zahvaljujući modernim kapacitetima koje posjedujemo, uvršten je u bogatu ponudu. Ovaj tip apartmana izaziva veliko interesovanje upravo zbog svih prednosti koje donosi, a najveća je – ušteda novca. Zbog svojih prednosti u kompaktnosti, multifunkcionalnosti i uštedi, ovaj tip kancelarije favorizuju mnoge firme i klijenti, naročito manje i start-up kompanije, te frilenseri. Kako smo mi izuzetno traženi centar sa odličnom lokacijom, ispunjavamo sve potrebe za nesmetano poslovanje, te olakšavamo kretanje i pojednostavljujemo pristup i našim partnerima i kupcima. Sve ove karakteristike zajedno čine naš objekat posebnim i jedinstvenim mjestom, ali i istinskim središtem ozbiljnog biznisa“, s ponosom ističe naša sagovonica.

Posebni klijenti

A pravu ilustraciju izuzetnosti ovog centra daje upravo dugi niz najreprezentativnijih klijenata koji svakodnevno rade iz njihovih objekata.

„Veoma smo ponosni na činjenicu da je The Capital Plaza postala predstavništvo mnogih važnih kompanija u Crnoj Gori, ambasada i regionalnih poslovnih zajednica. U našem kompleksu danas se nalaze ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske, Kosova i Albanije, predstavništva Savjeta Evrope i Svjetske banke, zatim Filmski centar Crne Gore i Crnogorski olimpijski komitet, više banaka i to Addiko, CKB, Adriatic i NLB, pa Microsoft, Lidl, UNIQA i još mnoge druge kompanije i diplomatska predstavništva. Vjerujemo da nas saradnja sa takvim imenima čini središtem poslovanja, tačnije – glavnom biznis zonom u Podgorici“, zaključuje Vuksanović.

 

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *