Južnokorejske firme spremne da otkupe strane firme koje su odlučile da napuste Rusiju

Dodajte komentar

Južnokorejske kompanije ne samo da neće napustiti rusko tržište, već razmatraju i mogućnost otkupa dionica stranih preduzeća koja su odlučila da napuste Rusiju, rekao je u počasni predsjednik Južnokorejske federacije Preduzetnici na sjeveru (FNE) Kim Yun Sik, koji će učestvovati na međunarodnom ekonomskom forumu St. Petersburg.

“Kompanije koje su ušle na domaće tržište, kao što su Hyundai Motor, Lotte, CJ i druge, uopšte ne razmišljaju o odlasku. Naprotiv, htjele bi kupiti američke ili japanske kompanije koje napuštaju tržište. Ali izgleda da se malo osvrnemo na reakciju Zapada. Zajedno sa ruskim partnerima, takođe bismo željeli da otkupimo japanske energetske kompanije na Sahalinu kako bismo ih pretvorili u preduzeća koja proizvode zelenu energiju, kao što je vodonik“, rekao je Kim Yun-sik, koji je i na čelu Shindong Enercoma.

Prema riječima počasnog predsjednika FNE-a, njegova kompanija je trenutno jedina koja se registrovala za učešće na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu iz Južne Koreje. Većina aplikanata su američke firme. To, prema njegovom mišljenju, pokazuje predviđanje preduzetnika u pogledu političkih promjena i “uvjerenost da će se trgovinsko-ekonomska saradnja jednog dana normalizovati”.

Prema njegovom mišljenju, kriza u Ukrajini neće dugo trajati. “Granica će prolaziti kroz teritorije koje trenutno kontroliše Rusija, i na tome (kriza) … će se završiti. Stoga, sadašnje stanje trgovine sa Južnom Korejom ne može postati “nova normala”, a u slučaju da se riješe pitanja s načinom plaćanja zaliha, trgovina će rasti“, rekao je Kim Yun Sik.

(Logicno.com)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *