Danas je Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Dodajte komentar

U Crnoj Gori, dnevna potreba za zbrinjavanje pacijenata je čak od 150 do 200 jedinica krvi

Određenim pacijentima transfuzija krvi je potrebna tokom cijelog liječenja. Jednoj žrtvi saobraćajne nesreće može biti potrebno i do 100 jedinica ove dragocjene tečnosti. Da li ste znali da jedno davanje krvi može pomoći zbrinjavanju i do tri pacijenta?

Krv se ne može napraviti ili proizvesti, pa mnogi pacijenti zavise od davalaca krvi čitav svoj život. Zato je važno podizati svijest o davanju krvi i značaju koji ona ima za pacijente. Međutim, benefiti ne postoje samo za njih, već i za davaoce krvi!

Iako je uticaj očigledno manji za davaoce naspram primalaca, postoji nekoliko značajnih zdravstvenih prednosti koje dolazi kao rezultat davanja krvi.

Koji su benefiti davanja krvi?

  1. Davanje krvi može otkriti potencijalne zdravstvene probleme

Iako davanje krvi nije isto što i odlazak kod ljekara, ono može biti još jedan način da istestirate kardiovaskularno zdravlje. Prije vađenja krvi, biće vam provjeren puls, krvni pritisak, tjelesna temperatura, hemoglobin i još mnogo toga. Ovo ponekad može rasvijetliti probleme za koje nijeste ni znali da postoje.

Dobićete odgovor ako je u vašoj krvi previše gvožđa ili ćete biti obaviješteni o svim drugim problemima krvi koje stručno osoblje primijeti ili ako se nešto čini neuobičajenim. Povremena provjera kvaliteta krvi može biti ključ za uočavanje zdravstvenog problema prije nego što postane opasan po život.

  1. Davanje krvi može smanjiti štetne zalihe gvožđa

Hemohromatoza je nasljedni poremećaj u kojem dolazi do prekomjerne apsorpcije gvožđa iz hrane koja se konzumira. Višak apsorbovanog gvožđa se skladišti unutar organa, a najviše odlazi u jetru, srce i pankreas. Previše gvožđa unutar organa može prouzrokovati stanja koja su opasna po život, a najčešće je to neka bolest jetre, srčani problemi i šećerna bolest. Hemohromatozu mnogi stručnjaci označavaju kao najčešću genetsku bolest među bijelcima.

Ljekari preporučuju donaciju krvi kao način za smanjenje dodatnih zaliha gvožđa u tijelu. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je uklanjanje crvenih krvnih zrnaca davanjem krvi preferirani tretman za pacijente sa viškom gvožđa u krvi.

  1. Davanje krvi može smanjiti rizik od srčanog udara i razvoja raka

Davanje krvi najmanje jednom godišnje moglo bi da smanji rizik od srčanog udara za 88 procenata, prema istraživanjima naučnika iz svijeta. Visoki nivoi gvožđa u krvi sužavaju vaše krvne sudove i stvaraju veći rizik od srčanog udara. Smanjenjem gvožđa, tako što ćete davati krv, u vašim krvnim sudovima ima više prostora za protok ove dragocjene tečnosti.

Isto tako, istraživanja su pokazala i smanjeni rizik od raka za davaoce krvi sa povećanim gvožđem u krvi. Jedna studija u Americi se fokusirala na pacijente sa perifernim oboljenjem arterija, što se opisuje kao uobičajen problem sa cirkulacijom. Pacijenti sa ovom bolešću, koji su redovno davali krv, imali su manji rizik od razvoja kancera od onih koji nijesu.

  1. Davanje krvi može pomoći vašoj jetri da ostane zdrava

Još jedna opasnost od preopterećenja gvožđem jeste zdravlje vaše jetre. Posljednjih godina, nealkoholna masna bolest jetre uzela je maha. Istraživanja su dovela previše gvožđa u vezu sa ovom bolešću, hepatitisom C i drugim oboljenjima i infekcijama jetre. Iako postoji mnogo drugih faktora koji su uključeni u ove probleme, davanje krvi može pomoći u oslobađanju određenih zaliha gvožđa i izbjegavanju dodatnih problema u vašoj jetri.

  1. Davanje krvi može pomoći vašem mentalnom stanju

Iako postoji nekoliko fizičkih koristi od davanja krvi, najveća korist vjerovatno leži u činjenici da ste nekome spasili život. Davanje krvi znači da će neko ili više njih negdje dobiti pomoć koja im je preko potrebna.

Davanje krvi, posebno redovno, može biti slično volonterskom radu. Dajete svoje vrijeme i svoju krv da pomognete strancima u nevolji. Svaka posjeta centrima za transfuziju krvi ili mobilnim lokacijama nosi posebnu čar: upoznaćete ljude koji su se posvetili spasavanju tuđih života – bilo da su ljekari u pitanju ili pojedinci koji samo žele svojom donacijom da pomognu nekome.

Ova vrsta redovne, altruističke interakcije ima velike psihološke prednosti. Izlazak iz svoje zone komfora da učinite nešto dobro za nekog drugog se pokazalo veoma stimulativno i imalo je pozitivne efekte na sreću. Volontiranje, ne samo ove vrste, takođe smanjuje rizik od depresije i usamljenosti.

Psihološka, zdravstvena korist, koju dobijate od saznanja da pomažete drugima, jednako je korisna kao i korist koju davanje krvi ima za fizičko zdravlje. Kada zasučete rukav i sjednete u tu stolicu, znate da pravite razliku – i zbog toga se osjećate dobro!

Zdravstvene koristi od davanja krvi su značajne — ali, naravno, najvažniji dio procesa je pomoć i spasavanju života. Davanje krvi je dobro za vas, a još bolje za sve ljude kojima je pomoć preko potrebna.

UNIQA osiguranje, svake godine zajedno sa partnerima, u decembru organizuje Dan dobrovoljnog davanja krvi. Ovoj akciji se, tokom godina, do sada pridružilo stotine građana i zaposlenih u partnerskim firmama. Kao društveno odgovorna kompanija, UNIQA je posvećena cilju da u zajednici promoviše životne aktivnosti koje pozitivno utiču na zdravlje, i da na taj način daje primjer drugima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *