Za propast nikšićkih giganata kriva država izborom loših investitora

Loš izbor strateških partnera za privatizaciju nikšićkih nekadašnjih giganata i simbola industrije u Crnoj Gori danas je donio neizvjesnu budućnost za fabrike i rudarski sektor. Turski partner iz Željezare, češki iz Metalca i poljski iz rudnika za eksploataciju boksita povukli su se iz posla i doveli 450 radnika i fabrike u neizvjesnost. Radnici poručuju da njihove firme mogu i dalje da uspješno posluju, dok sa druge strane ima i zainteresovanih partnera za njihovu kupovinu.

Puste hale i rudarska okna realnost je sa kojom se danas suočavaju nikšićki industrijski giganti. Privatni poslodavci u Željezari, Metalcu i Rudniku za eksploataciju boksita bili su jasni, zaposlene otpustiti, a firme zatvoriti. Odgovornost za ovakvo stanje se, radnici kažu, pored vlasnika nalazi na još jednoj adresi.

“Ja mislim da je tu, ipak, država kriva”, smatra radnik Metalca Radisav Bulatović.

Milan Kosović iz Željezare Tosčelik kaže da pogrešne privatizacije i nekontrolisanje sprovođenja tih privatizacija dovelo je radnike i fabrije u situaciju gdje se sada nalaze.

“Ja mislim da su ovdje najveća krivica ljudi i države koji su dovodili pogrešne investitore”, kaže Obrad Knežević iz “Bumecha”.

Nekada je u nikšićkoj industriji bilo zaposleno preko 10.000 radnika, a poslije više krugova privatizacija, danas 450 zaposlenih u tri firme iz rudarsko-metalskog sektora strijepi za posao. A kada su partneri ulazili u fabrike, najave su bile drugačije.

“Od 2012. godine smo dobili strateškog investitora koji je obećao minimum 500 radnih mjesta. Obećao je investicije od 35 miliona eura i obećao je godišnju proizvodnju od 400.000 tona. Znači poslije deset godina mi vidimo gdje smo”, ističe Kosović.

Iako strateški partneri poslije izvjesnog vremena bježe iz fabrika i Crne Gore, radnici i dalje vjeruju da nikšićka industrija i rudarski sektor uz tradiciju i kvalitetan kadar i dalje imaju budućnost.

“Mislim da rudnik ima perspektivu da nastavi da radi”, kaže Knežević.

Kosović naglašava da radnici smatramo da fabrika Tosčelik može da radi i treba da radi.

“Garantujemo 100 odsto da ova firma može da radi i da počne da radi za mjesec dana punim kapacitetom”, naglašava Bulatović.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma poručili su da će svaka opravdana i realno definisana inicijativa koja bi dovela do nastavka proizvodnje i održavanja ili povećanje broja radnih mijesta biti podržana od ovog resora.

“I pored svega navedenog, a svjesni dosadašnjih negativnih iskustava u privatizacijama, ovo Ministarstvo sve svoje aktivnosti usmjerava kako bi se obezbijedio nastavak proizvodnih procesa u Metalcu i Željezari. U ovakvim slučajevima u komunikaciji smo sa predstavnicima kompanija, predstavnicima radnika u ovim kompanijama, a sve u cilju iznalaženja rješenja, koja će na najbolji način sačuvati interese države u ovim procesima” , navodi se u saopštenju Ministarstva.

Za kupovinu Željezare i nastavak eksploatacije rude boksita već sada postoje zainteresovane kompanije. A iz Unije slobodnih sindikata poručuju da naredne privatizacije moraju biti više kontrolisane.

Izvor: RTCG

Check Also

Hrvatski sabor usvojio prvi budžet u eurima

Hrvatski sabor usvojio je danas prvi državni budžet u eurima za narednu godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.