Marović: Ključni cilj EU, Otvoreni Balkan pod lupom

Dodajte komentar

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da će odluka o eventualnom učešću Crne Gore u inicijativi „Otvoreni Balkan“ biti donijeta na osnovu pažljive analize svih aspekata koju će sprovesti radna grupa.

Međutim, izvjesno je da ova inicijativa ima smisla samo ako u njoj učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana, kazala je Marović za Vijesti.

Ona je istakla da je ključni cilj Crne Gore članstvo u Evropskoj uniji (EU) i da nema govora o alternativnim vanjskopolitičkim ciljevima i zamjeni za EU.

Marović je kazala da dolazak u Crnu Goru predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela tokom ove sedmice, predstavlja još jedan pokazatelj partnerstva Crne Gore i EU i potvrdu da Unija želi da ubrza proces proširenja i primi Crnu Goru i države regiona u članstvo.

Kako komentarišete posljednje istraživanje, rađeno za potrebe Evropske unije u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, o stavovima građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU? Podrška je konstantna (74,4 odsto), ali je porastao broj građana, koji između ostalog, kao jednu od najvećih prepreka članstvu Crne Gore vide i nedostatak političke volje u državi.

Drago mi je što su građanke i građani zadržali visok stepen podrške pristupanju naše države Evropskoj uniji (EU). To je dodatna obaveza i snažan podsticaj ovoj Vladi da ubrza reformske procese i pripremi Crnu Goru za obaveze koje će proisteći iz budućeg članstva. Kada je riječ o političkoj volji, ona ovoj Vladi ne nedostaje. Naprotiv, ova Vlada je odlučna da uradi sve što je potrebno kako bi se obaveze na putu prema članstvu ispunile što brže i kvalitetnije. I da pojasnim, članstvo u EU jeste naš najvažniji vanjskopolitički cilj, ali je mnogo važnije da evropsku integraciju shvatimo kao naš unutrašnji, domaći zadatak čiji je cilj da, kroz sprovođenje sveobuhvatnih reformi, izgradimo bolje društvo, a našim građankama i građanima obezbijedimo bolji kvalitet života.To je upravo ono na čemu ova Vlada radi, odgovorno i posvećeno.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel ove sedmice dolazi u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, gdje će se sastati sa crnogorskim zvaničnicima. Šta očekujete od te posjete? Da li ćete dobiti neke smjernice za dalji nastavak procesa pristupanja?

Raduje nas posjeta predsjednika Evropskog savjeta Crnoj Gori. Ona je još jedan pokazatelj partnerstva Crne Gore i EU i potvrda da Unija želi da ubrza proces proširenja i primi Crnu Goru i države regiona u članstvo. Predstojeća posjeta će biti prilika za nastavak konstruktivnih razgovora koje smo nedavno imali tokom posjete predsjednika Vlade Briselu, kao i za razmjenu mišljenja u vezi sa planiranim obavezama, posebno na polju vladavine prava, gdje radimo na dobijanju završnih mjerila.

Nedavno istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) pokazalo je da gotovo polovina crnogorskih građana nije informisana ili je vrlo malo informisana o Otvorenom Balkanu. S obzirom da se o toj inicijativi sve više govori i da je Vlada a priori ne odbacuje, kakav je Vaš stav po tom pitanju?

Ključni cilj Crne Gore je članstvo u EU. Dakle, da bude jasno, nema govora o alternativnim vanjskopolitičkim ciljevima i zamjeni za EU. Kada je riječ o drugim inicijativama,više puta smo ponovili da Crna Gora pozdravlja i podržava sve ono što doprinosi regionalnoj saradnji, izgradnji dobrosusjedskih odnosa i ubrzanju puta ka EU.

Otvoreni Balkan, u tom smislu, vidim kao inicijativu čiji je cilj da doprinese ekonomskom razvoju i unaprijedi saradnju na tom polju među državama regiona. Međutim, mi ne možemo tek tako (pro)cijeniti neku inicijativu i donijeti odluku preko noći o učešću u njoj. Zbog toga će biti formirana radna grupa koja će pažljivo analizirati sve aspekte ove inicijative, a na osnovu te analize ćemo i donijeti odluku o, eventualnom, učešću. Međutim, izvjesno je da ova inicijativa ima smisla samo ako u njoj učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana.

Da li dati prednost Berlinskom procesu ili inicijativi “Otvoreni Balkan”?

Crna Gora je dio Berlinskog procesa koji obuhvata sve države regiona i to je našoj državi donijelo značajnu korist u procesu pristupanja EU. U tom kontekstu, fokusirani smo na realizaciju Akcionog plana Zajedničkog regionalnog tržišta. Članstvo u jednoj inicijativi, nije prepreka za pridruživanje drugim, ukoliko za to postoje realna opravdanja i ako će to doprinijeti poboljšanju životnog standarda građanki i građana Crne Gore. Međutim, kao što sam već naglasila, postoji niz koraka i analiza koje treba sprovesti prije bilo kakve odluke za učešće u nekoj od njih.

Otvoreni Balkan vidim kao inicijativu čiji je cilj da doprinese ekonomskom razvoju i unaprijedi saradnju na tom polju među državama regiona. Međutim, mi ne možemo tek tako (pro)cijeniti neku inicijativu i donijeti odluku preko noći o učešću u njoj.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *