Za turiste meso iz Srbije, a voće i povrće iz Albanije

Dodajte komentar

Poljoprivrednici se ove godine nadaju dobroj sezoni. Za sada ,,robe“ ima dovoljno, ali ako sezona bude ekstremno dobra faliće, a i cijene će rasti. Međutim, još uvijek, kako tvrde, nije izbalansirana poljoprivredna proizvodnja pa će tako u julu i avgustu velike količine paradajza, paprike, voća… uvoziti iz regiona, a zadnjih godina uvoz se povećava iz Albanije koja je svoju proizvodnju značajno unaprijedila.

U selu Jelenak, nadomak Danilovgrada, Veselin Jovović ima gotovo 19 hektara različitih povrtlarskih kultura i začinskog bilja. Kaže da se pripremaju za ljeto i da se nada da će sezona biti dobra. Cijene još nijesu povećavali iako su im inputi povećani, ali ako bude veća tražnja u sezoni biće i skuplji proizvodi.

– Sezona se tek nazire. Bilo je par ,,talasa“ za praznike i par dana odmora pa je bila pojačana tražnja i osjetio se neki pomak u pozitivnom smislu, međutim još uvijek nije krenula sezona kakvu očekujemo. Robe imamo dovoljno zasad, a šta će se dešavati vidjećemo – kazao je Jovović, koji je počeo da se bavi poljoprivredom prije više od 20 godina i postao glavni proizvođač začinskog bilja u Crnoj Gori.

Očekivanja

– Ako bude ekstremno dobra sezona mislim da će nam faliti proizvoda, kao i svake godine u jeku sezone jer dolazi dosta turista. Još uvijek se dosta poljoprivrednih proizvoda uvozi iz Srbije, Bosne i Albanije jer naša proizvodnja još nije kompletirana – kazao je Jovović.

Objašnjava da su krastavac i paradajz kod nas tek u početnoj fazi i da već sada velike količine uvozimo iz Albanije.

– Proizvodim najviše začinsko bilje u plastenicima, a u vanjskoj proizvodnji kupus, krompir, luk… U plastenicima imam 15 vrsta začinskog bilja i za sada nema problema. Pripremam se za udarni termin, za jul i avgust. Da ne bih bio u deficitu za isporuku. Pripreme su u toku i siju se nove površine. Za sada se isporučuje dosta solidno – kazao je Jovović.

Tvrdi da je dosta dobar plasman začinskog bilja jer je potisnuo uvoz iz Italije i cijenom i kvalitetom.

– Borimo se, inputi su nam skočili, a cijene još nijesmo korigovali. One su na prošlogodišnjem nivou. Samo da ne bude nekih minusa – ističe Jovović.

Što se tiče tražnje u sezoni najviše od začinskog bilja prodaje rukolu, bosiljak, nanu, ruzmarin… dok je u špicu sezone najbolja prodaja paradajza, paprike, krastavca i kompletnog programa voća.

– Što se tiče voćarske proizvodnje Crna Gora je vrlo loše ,,pokrivena“. Sada imamo mladi krompir iz Malesije i Zete, koji prispijeva i već je cijena došla na minimalnu proizvođačku i jedva da se održi proizvodnja jer je cijena 30 do 40 centi kao i za tikvice. Sezona još nije u punom zamahu da proguta viškove – objašnjava Jovović dodajući da, ako bude dobra sezona, će faliti robe, što pokazuje da nijesmo izbalansirali ponudu i potražnju.

– Neminovno je da ćemo dosta uvoziti paradajz, papriku i ostalo povrće iz Albanije jer su oni dosta uznapredovali u smislu proizvodnje i pakovanja. Izdigli su se iznad nas kada je u pitanju uniformna ambalaža. Mi moramo više da obratimo pažnju na pakovanja, kalibriranja, dizajn… Naši proizvodi su ekstra kvaliteta ali nemamo adekvatnu ambalažu koja bi mogla da prati taj kvalitet – tvrdi Jovović.

Što se tiče cijena, kako navodi, kako bude rasla tražnja biće i veće cijene.

– Naši građani će da trpe ako bude ekstra dobra sezona jer će biti skok cijena poljoprivrednih proizvoda na jesen – tvrdi Jovović.

Situacija je sada dobra, i godina je rodna tako da smatra da će biti i zarade.

– U proljeće je loše krenulo, ali se sada korigovalo. Visoke temperature u maju su sve ,,ispeglale“. Nadamo se da neće biti vremenskih neprilika koje su parcijalno zahvatile crnogorsku proizvodnju od Župe do Pljevalja. Vidim da je proizvodnja na nekom solidnom nivou i da se nije posustalo bez obzira na skok inputa đubriva i nafte – naglašava Jovović dodajući da je proizvodnja na prošlogodišnjem nivou čak i veća.

– Ljudi nemaju izbora. Moraju da rade, čim godinama ulažete u jedan sektor ne možete prestrojiti proizvodnju i povući se – poručuje Jovović.

Prodaja

Vlasnik porodične farme koza i sirare Radivoje Miljanić kaže da još ne ,,osjećaju“ veći priliv turista i da nikako nijesmo na nivou 2019. godine koji pominju političari.

– Da li se očekuje veliki broj turista još ne znamo. Prodaja funkcioniše dosta solidno, ali to nije još na nivou 2019. godine. Daleko smo još od rezultata iz te godine. Kada je u pitanju prodaja sireva na nivou smo prošle godine, dok moje kolege imaju čak i manju prodaju – tvrdi Miljanić dodajući da je to na nivou od 30 do 40 odsto iz 2019. godine.

Cijene su korigovali prije mjesec i po kada je sve poskupjelo, i ne zna da li će opet povećavati cijene proizvoda.

– Ne znam kakav će biti odnos Ministarstva poljoprivrede i farmera. Nadam se da mlijeko neće poskupjeti. Čini mi se da u ovom momentu neće, jedino ako se desi novi potres na tržištu, jer su tu energenti najveći rizik. Niko ne može ništa da predvidi. Živi se od poneđeljka do poneđeljka – poručuje Miljanić.

A što se tiče mesa i mesnih proizvoda za turiste ćemo imati dovoljno, kazao je Pobjedi vlasnik i direktor kompanije Mesopromet Hilmija Franca.

– Mesa svježeg i mesnih proizvoda imaćemo dovoljno za cijelu sezonu, svih vrsta. Od teletine, junetine do piletine, svih vrsta – kazao je Franca.

On tvrdi da se cijene neće povećavati do kraja sezone.

– Poslije sezone ćemo vidjeti, mada mislim da ne bi trebalo da poskupi ni tada – tvrdi Franca.

Naglašava da je sada potražnja povećana blago u odnosu na maj.

– Ukoliko sve bude u redu i ne bude nekih turbulencija na evropskoj sceni sigurno će biti potražnja mnogo veća jer ima najava da će biti puno gostiju posebno iz okruženja – kaže Franca.

Uglavnom 70 odsto mesa uvozimo iz okruženja, prije svega Srbije, Hrvatske, Bosne…

Najviše se po, riječima France, za sezonu traži govedina i teletina, a sada su neke procjene da će potrošnja biti na nivou prošle godine koja je takođe bila dobra kada je potrošnja mesa u pitanju.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *