Pregovori o kupovini Željezare počinju u ponedjeljak

Dodajte komentar

Sudbina nikšićke Željezare “Toščelik”, čiji radnici protestuju u upravnoj zgradi, rješavaće se u ponedjeljak kada će u Podgorci biti održan sastanak. O kupovini nikšićke fabrike sa predstavnicima sadašnjeg vlasnika, turske firme “Toščelik”, tog dana pregovaraće nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, a u prisustvu ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića, prenosi portal Dan.

„Predloženo je da razgovorima prisustvuju predstavnici radnika, a da li će to turski investitor prihvatiti, vidjećemo. U svakom slučaju zadovoljni smo što se napokon nešto pokrenulo u cilju razrješenja teške situacije u fabrici i smatramo da je za Željezaru ponedjeljak dan “D”“, rekao je jedan od predstavnika željezaraca Ivan Vujović.

Davidović je trenutno jedini zainteresovan za preuzimanje nikšićke fabrike u kojoj je “Toščelik” u martu prošle godine obustavio prozvodnju, a onda nedavno i odlučio da otpusti 229 zaposlenih.

Ogorčeni takvom odlukom metalurzi su prije desetak dana ušli u upravnu zgradu fabrike gdje danonoćno borave tražeći pokretanje proizvodnje i poništenje odluke o otkazima.

„Mi ćemo i dalje ostati u upravnoj zgradi i čekati ishod pregovora. Davidović je odlučan da preuzme Željezaru i tako spasi i nju i nas zaposlene. Zahvalni smo i ministru Đuroviću što se založio da se situacija rješava i što nam je tokom svih ovih prethodnih dana bio na raspolaganju“, kazao je za “Dan” Vujović.

“Toščelik”, ćerka firma turskog industrijskog giganta “Tosjali grupe”, imovinu Željezare iz stečaja kupila je 2012. godine za oko 15 miliona eura. U proteklih deset godina nisu ispoštovali investicioni plan koji je predviđao ulaganje za period od tri godine u iznosu od 35 miliona eura, uposlenje do 550 radnika i godišnju proizvodnju od oko 400.000 tona čelika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *