EPCG: Trenutno radi 1.109 osoba, za 125 manje nego što je predviđeno aktuelnim Pravilnikom

Dodajte komentar

U Elektroprivredi (EPCG) trenutno radi 1.109 osoba, što je za 125 manje nego što je predviđeno aktuelnim Pravilnikom o sistematizaciji i deset manje u odnosu na stari pravilnik iz 2016. godine, saopštili su iz te kompanije.

Ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, u četvrtak je saopštio da je u pojedinim kompanijama u državnom vlasništvu u posljednje vrijeme došlo do enormnog povećanja broja zaposlenih, koje nijesu pratile odgovarajuće analize.

„Konkretno, kada je riječ o politici zapošljavanja, u EPCG trenutno, na dan 10.06.2022. godine, radi 1.109 osoba, što je za 125 manje nego što je predviđeno aktuelnim Pravilnikom o sistematizaciji (1.234) i 10 manje u odnosu na stari Pravilnik o sistematizaciji (1.119) iz 2016. godine“, navodi se u saopštenju EPCG.

Iz EPCG su naveli da je trend zapošljavanja novih i zadržavanja starih radnika nešto što karakteriše svaku ozbiljnu kompaniju i da je to posljedica procjene da je za efikasno suočavanje sa izazovima energetske tranzicije potrebna nova radna snaga, ali i zadržavanje postojeće.

Kako su kazali, na primjer, od 1. septembra do 31. decembra 2020. godine izvršena je transformacija ugovora o radu, tako što je sa 101 osobi zaposlenim na određeno vrijeme zaključen aneks ugovora na neodređeno vrijeme.

„U budućnosti će, takođe, postojati potreba za novom radnom snagom, jer se projekti čijoj realizaciji pristupa EPCG ne mogu izvoditi sa brojnim stanjem koje je prilagođeno isključivo održavanju postojećih postrojenja“, kaže se u saopštenju.

Iz EPCG su naveli da činjenica da dokumentovano trajna potreba kompanije za novom radnom snagom kontekstualizuje tako što se držanje aktuelnog rukovodstva, najzaslužnijeg za veliki investicioni ciklus, tretira kao incident, odnosno ugrožavanje interesa EPCG, jasno upućuje na zaključak da se radi o političkim napadima bez ikakvog utemeljenja.

„Kada je riječ o finansijama, odnosno troškovima bruto zarada i naknada, realno stanje, takođe, veoma odudara od politikantskih predstava kojima svjedočimo u posljednje vrijeme“, kazali su iz EPCG.

Tako je, prema njihovim riječima, udio troškova zarada i naknada u troškovima poslovanja u prethodnoj godini iznosio 6,35 odsto, dok je u 2020. godini iznosio 6,57 odsto, u 2019. 6,71, u 2018. 7,30, a u 2017. godini 7,16 odsto.

„Iz navedenog se, dakle, jasno vidi da niti je bilo prekomjernog i neopravdanog zapošljavanja niti su troškovi po tom osnovu veći u odnosu na prethodne godine“, istakli su iz EPCG.

U saopštenju se navodi da je EPCG u prethodnoj godini, kada su cijene na berzama doživjele dramatičan rast, ostvarila rekordnu neto dobit od 47,44 miliona eura, omogućivši građanima, istovremeno, najveći popust u istoriji, uz uplatu 30 miliona eurau državni budžet.

Iz EPCG su istakli da je potreba za zapošljavanjem nove radne snage i zadržavanjem postojećih kadrova uslovljena činjenicom da se, poslije bezmalo četiri decenije, kompanija upušta u izgradnju novih proizvodnih pogona.

Ukupna vrijednost tih projekata, kako su naveli, iznosi blizu dvije milijarde eura, a instalisana snaga je za više od dva puta veća od onoga čime EPCG trenutno raspolaže.

„Imajući u vidu tu činjenicu, kao i procjenu da će energetika – i globalno i na nivou Crne Gore – biti najvažniji sektor u narednom periodu, posve je prirodno nastojanje EPCG da se, pravovremeno, angažovanjem novih snaga, uhvati u koštac sa izazovima tranzicije“, naveli su iz EPCG.

Iz te kompanije su ocijenili da su prvi efekti već ohrabrujući i starosna struktura zaposlenih je promijenjena nabolje (sa 48,8 na 45,82 godine), a prijem novih osoba je doveo i do smanjenja prekovremenog rada za oko 50 odsto, čime su drastično sniženi i troškovi i opterećenje zaposlenih po tom osnovu.

„Očuvanje i unapređenje energetskog sektora, kroz osavremenjivanje postojećih i izgradnju novih postrojenja, naročito u kontekstu energetske krize, koja pogađa cio svijet – uključujući i najmoćnije zemlje svijeta, poput SAD – predstavlja vitalni interes svake ozbiljne države“, poručili su iz EPCG.

Iz EPCG su dodali da se nešto tako ne može izvesti ukoliko ključna energetska kompanija, koja po definici treba da integriše što više sposobnih i mladih ljudi, djeluje u pravcu zadovoljenja interesa onih koji nijesu vidjeli ništa sporno u tome što EPCG, za skoro četiri decenije, još od 1982. godine, nije izgradila nijedno novo postrojenje.

„EPCG će, kao najvažnija kompanija u državi, nastaviti da djeluje u korist cijelog društva, a znanje i trud njenih zaposlenih će, za razliku od neutemeljenih i zlobnih napada neodgovornih pojedinaca, bez ikakve sumnje izdržati test vremena“, dodaje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *