Analiza stanja ekonomija Rusije i Ukrajine: Ukrajina će se oporaviti tek 2037. godine

Dodajte komentar

S obzirom da je rat u Ukrajini ušao u četvrti mjesec, žestoke borbe koje su u toku u istočnoj regiji Donbasa te pojačane sankcija Rusiji, obije ekonomije trpe posljedice zbog sukoba  sukoba. Međutim, rat Ukrajini uzima daleko veći danak. Gotovo pet miliona Ukrajinaca — preko 10% stanovništva — pobjeglo je iz zemlje. To, u kombinaciji s regrutacijom radno sposobnih muškaraca za rat, rezultira drastičnim smanjenjem radne snage. Štoviše, ekonomska šteta već se kreće u stotinama milijardi dolara, dok ruska kontrola i blokada većine ukrajinskih morskih luka koje su još uvijek u ukrajinskim rukama ograničava trgovinu – posebno pošiljke žitarica, ključnog ukrajinskog izvoza prije rata.

Iako se visokofrekventni ekonomski pokazatelji više ne objavljuju zbog sukoba, analitičari Focus Economicsa posljednjih mjeseci postaju sve pesimističniji u pogledu izgleda Ukrajine i sada očekuju smanjenje od 36,8% u 2022. navodi se u najnovijem mjesečnom izvještaju agencije. Dalje snižavanje prognoze vjerovatno će uslijediti u narednim mjesecima u nedostatku bilo kakvih pozitivnih vijesti iz ratom zahvaćenih područja. Trajni prekid vatre je ključan, iako bi drugi mogući razvojni događaji – poput uspostavljanja koridora za izvoz ukrajinskog žita, o kojem se trenutno raspravlja – takođe donekle poboljšali izglede Ukrajine.

S druge strane, tokom prošlog mjeseca analitičari agencije su bili više optimističniji u pogledu ruske ekonomije i sada predviđaju smanjenje od 9,8% u odnosu na pad od 10,2% koji se očekivao prošlog mjeseca. Najnoviji ekonomski podaci još ne upućuju na veliki ekonomski kolaps. BDP je u prvom tromjesečju rastao u odnosu na prethodnu godinu, a u aprilu se smanjio za samo 2,6%. Visoke cijene nafte podižu nivo državne blagajne, dok je kontrola kapitala podigla rublju na iznad prijeratnih nivoa, dopuštajući Centralnoj banci da snizi kamatne stope kako bi pomogla ekonomskim aktivnostima.

Ipak, šteta od zapadnih sankcija vjerovatno će s vremenom rasti. Procjenjuje se da će proizvodnja energije u Rusiji pasti za oko 18% tokom sljedećih 18 mjeseci, dok je blizu 1000 kompanija sada ograničilo svoje poslovanje u zemlji. I dok će se ruska ekonomija pati daleko manje od ukrajinske, analitičari Focus Ecomomicsa su i dalje decidni da na ekonomskom planu ni jedna zemlja neće izaći kao pobjednica.

O dugoročnim izgledima Ukrajine

“Pod pretpostavkom da se rat nastavi tokom prognoziranog razdoblja, iako slabijim intenzitetom od 2023. nadalje ekonomija će se 2023. oporaviti za 9,1% zahvaljujući naporima obnove, potpomognutim prilivom infrastrukturne pomoći. Rast će u prosjeku iznositi 4,4% u 2024-26, s malo vjerojatnim potpunim oporavkom zbog namjere Rusije da uništi ukrajinsku infrastrukturu i kontinuiranog blokiranja ukrajinskih luka u Crnom moru što koči izvozne tokove. Ne očekujemo da će realni BDP dostići prijeratni nivo prije 2037.”, navodi se u analizi Focus Economicsa.

O ekonomskoj dinamici u Rusiji, analitičari Goldman Sachsa rekli su:

“Čini se da u samoj Rusiji proizvodnja opada za manje nego što smo predviđali. Po našem mišljenju, ta je otpornost posljedica stalnog podsticaja normalizacije ekonomske aktivnosti nakon Covida. Ipak, s obzirom na kombinaciju mnogo strožih finansijskih uslova i robnog pritiska na prihode domaćinstava, milimo da je usporavanje odloženo, a ne izbjegnuto. Odražavajući to, podigli smo naše prognoze rasta za 2022., ali smo snizili naše projekcije za 2023.”

Priredio: D.O

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *