Četiri državne firme za godinu zaposlile 630 radnika

Dodajte komentar

Prema podacima MKI, u EPCG, CEDIS-u, Luci Bar i Rudniku uglja na kraju 2020. godine bila su 3.532 zaposlena, a na kraju 2021. godine 4.192, odnosno broj zaposlenih je uvećan za 630

Četiri državne kompanije Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Luka Bar i Rudnik uglja Pljevlja (RUP) za godinu su zaposlili 630 radnika. To je zaključeno u informaciji Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) upoređivanjem podataka od 31. decembra 2020. i 2021. godine, koju je Vlada juče razmotrila i usvojila. Uz informaciju su usvojeni i zaključci kojima je predviđena smjena članova uprava u preduzećima koja su zapošljavala veliki broj radnika bez ikakve ekonomske opravdanosti. Tim je faktički pripremljen teren za smjene članova borda direktora u ove četiri kompanije, koje uglavnom vode kadrovi DF-a i Demokrata.

-Tako je kod Elektroprivrede ukupan broj angažovanih lica po osnovu ugovora o radu na neodređeno i određeno vrijeme, ugovora o privremenim i povremenim poslovima iugovora o djelu uvećan sa 930 na 1.118, kod CEDIS-a sa
1.375 na 1.567, kod Luke Bar sa 391 na 462, kod Rudnika uglja sa 866 na 1.045 precizirano je u informaciji.

Odnosno, ove četiri kompanije su na kraju 2020. godine imale 3.532 zaposlena, a na kraju 2021. godine 4.192.

U MKI, koje vodi Ervin Ibrahimović, utvrđeno je i postojanje prakse da su organi upravljanja u predmetnim privrednim društvima predlagali i donosili izmjene i dopune akata o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koje ne prati odgovarajuća i neophodna analiza tehnologiJe organizacije rada, niti analiza efekata donošenja izmjena tih akata i dodatnog angažovanja novih zaposlenih na finansijske iskaze i rezultateu tim privrednim društvima.

-Tako je Odjeljenju za unapređenje korporativnog upravljanja 19.4.2022. naupoznavanje i saglasnost dostavljen predlog izmjena akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kod Rudnika uglja koji predviđa rast ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta za 393, na koji predlog ovo ministarstvo nije dalo saglasnost, zahtijevajući dostavljanje detaljne analize tehnologije organizacije rada i analize finansi jskih efekata usvajanja predloženog akta na poslovanje privrednog društva, dostavljanje kojih analiza je izostalo, navedeno je u informaciji.

Iz MKI su ukazali i da je u poslednje vrijeme došlo do naglog i nekontrolisanog uvećanja broja zaposlenih, što nije opravdano i što može imati izrazito negativne posledice na rezultate poslovanja privrednihdruštava.

Potpredsjednik Vlade Raško Konjević je na sjednici Vlade kazao da je došlo do povećanja broja zaposlenih za 20 odsto, te tražio da se informacija usvoji uz zaključak da se promijene upravni odbori u svim predu zećima u kojima je došlo do enormnog zapošljavanja koje se ne može ekonomski opravdati.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković je saopštio da je Vlada DPS-a zaposlila 4.700 radnika od 30. avgusta 2020. godine do 4. decembra te godine, te da treba provjeriti i šta su radile prethodnevlade.

Premijer Dritan Abazović je kazao da imamo domaćinski odnos isključivo prema političkim partijama.

– To je partijski, a ne državni interes poručio je Abazović.

Traže podatke o zapošljavanju u vrijeme Duškove vlade

Predsjednik Kluba poslanika Demokrate Demos Boris Bogdanović juče je uputio zahtjev za dostavljanje informacije od dva ministarstva i 13 preduzeća o broju zaposlenih lica od 1. januara 2016. do 30. avgusta 2020. godine u državnim preduzećima. Tražili su i podatke zaključno sa 31. martom prošle godine.

Imajući u vidu da se ova tema zloupotrebljava u svrhu populističke politike i revanšističke namjere aktuelne nelegitimne Vlade, hajde da vidimo koliko su lica zaposlili nosioci izvršne vlasti vlade Duška Markovića, kako u redovnom četvorogodišnjem mandatu, tako i u periodu tehničkog mandata DPS vlade. Ovi podaci biće neprikosnoven dokaz šta su radili oni sa kojima je URA i SNP formirala postizborni koalicioni sporazum, kao i oni koji sada u toj nelegitimnoj Vladi vrše vlast naveo je Bogdanović.

Podatke očekuje u narednih 15 dana.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *