Uskoro ograničenje marži za ulje, brašno, so i šećer?

Cijene vrtoglavo rastu jer je Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje osnovnih proizvoda, koji je Skupština usvojila prije mjesec, još neprimjenljiv zato što nema podzakonskog akta. Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma za RTCG kažu da su pripremili Nacrt odluke kojom je predviđeno ograničavanje marži u trgovinama na veliko i malo, za ulje, brašno, so i šećer, o čemu će se uskoro izjasniti i Vlada.

“Ovim zakonom je predviđeno da će Vlada, podzakonskim aktom utvrditi mjere ograničavanja cijena i listu proizvoda na koje se zakon odnosi. Vlada ima obavezu da se utvrđene mjere preispituje periodično, a najmanje jednom u tri mjeseca. Ministarsvo ekonomskog razvoja i turizma kontinuirano prati cijena osnovnih životnih namirnica, na mjesečnom nivou, na bazi podataka koje dobija od Uprave za inspekcijske poslove tj Tržišne inspekcije, a koji se prikupljaju sa terena, te na taj način ministarstvo raspolaže informacijama o cijenama i maržama određenih prehrambenih artikala. S tim u vezi, Ministarsvo ekonomskog razvoja i turizma je pripremilo Nacrt odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od značaja a život i zdravlje ljudi, kojom je predviđeno ograničavanje marži u trgovini na veliko i malo za sledeću grupu proizvoda: brašno, ulje, so i šećer. Nacrt je poslat predstavnicima Unije poslodavaca i Privredne komore na uvid i biće uskoro poslat Vladi Crne Gore na usvajanje”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu kaže da trgovci svakodnevno nivelišu maloprodajne cijene, a potrošačima se umanjuje kupovna moć.

“Očigledno je u pitanju neprimjenljivost Zakona”, navodi Mrdović.

Pokazalo se da je trgovački lobi moćan, napominje ona, te da Vlada nema empatiju prema najugroženijima.

“Mislim i sjutra ukoliko se donese taj podzakonski akt, da ni on neće mnogo popraviti sliku. U ovom smislu manjinska Vlada pala je na ispitu, pokazala je izostanak empatije prema građanima koji su prepušteni sami sebi”, kaže Mrdović.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kaže da je ta partija amandmanskim djelovanjem značajno poboljšala tekst Zakona jer su sada jasno definisane mjere ograničenja cijena.

“Od određivanja najvišeg nivoa cijena, snižavanje cijena na odredeni nivo, regulisanje marže i drugog, kao i definisano proizvodu čije cijene se mogu ograničiti: prehrambeni artikli, sredstva za licnu higijenu, dječja hrana i oprema, sredstva za ogrijev, kućna hemija… Već nekoliko puta smo upućivali apel Vladi da konačno donese podzakonski akt kojim bi se ograničile cijene jer smo svjedoci da su cijene mnogih proizvoda drastično porasle”, istakao je Mugoša.

Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje proizvodaod posebnog značaja za život i zdravlje ljudi predložila je prethodna, a manjinska Vlada podržala uključujući i Parlament. Iako su umanjene akcize na gorivo i smanjen PDV na osnovne proizvode. Rast cijena namirnica nije zaustavljen niti je inflacija obuzdana. Prosječna neto zarada u aprilu iznosila je 707 eura, minimalna potrošačka korpa 732 eura.

Izvor: RTCG

Check Also

T Phone od danas u prodaji: Veliki ekran, jaka baterija, 5G za svačiji džep

Crnogorski Telekom je danas u svom multimedijalnom T-Centru u Podgorici predstavio novu seriju pametnih telefona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.