U Privrednom sudu samo četvoro sudija umjesto predviđenih 16

Dodajte komentar
Privredni sud
U Privrednom sudu Crne Gore trenutno efektivno postupa samo četvoro sudija, iako je predviđeno da ih bude 16, uključujući i predsjednika – kazala je Pobjedi v.d. predsjednice suda Dijana Raičković.
Zbog toga trenutno stanje u sudu ocjenjuje nezavidnim i ukazuje da se ne može očekivati efikasan rad suda, kao što je to bilo prethodnih godina, imajući u vidu da su sudije više nego opterećene.
– Još od septembra 2021. godine sud funkcioniše sa smanjenim brojem sudija. Petoro je penzionisano prošlog avgusta, tako da je sud već od tada radio sa deset sudija. Zbog spore procedure u pogledu popunjavanja slobodnih sudijskih mjesta, u toku 2022. godine izabrani su kandidati za sudije, koji će, pod uslovom da zadovolje na predviđenoj obuci, tek u oktobru moći da zaduže predmete. U međuvremenu je dvoje sudija ostvarilo svoje pravo na bolovanje, a sudeći zbog razloga, njihovo odsustvo biće duže. Još troje sudija je od početka mjeseca na bolovanju, koji bi po trenutnim najavama, trebalo da odsustvuju kraće. Jedan sudija je napredovao u veću sudsku instancu – objasnila je Raičković.
Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je od 9. maja u pritvoru.
Ovako drastično mali broj sudija u jedinom Privrednom sudu u Crnoj Gori komplikuje i rad vijeća sudija koji postupaju u izvršnim postupcima. Raičković navodi da je na sjednici sudija nedavno odlučeno da se formira jedno vijeće, iako je neophodno postupanje najmanje dva.
– Vijeće je sastavljeno od sudija koji postupaju u stečajnom referatu, kako bi se, u slučaju odluke da se sporne činjenice raspravljaju u parnici, izbjegla zakonska obavezada sudija koji zaduži predmet bude izuzet, ako je odučivao u vijeću. S obzirom na to da je formirano jedno vijeće od sudija koji postupaju u stečaju, a koji u prosjeku imaju po 170 stečajnih predmeta, ne može se očekivati da postupa efikasno, zbog objektivne situacije u kojoj se sud nalazi – kazala je Raičković.
Raspodjela predmeta
Predmeti sudija koji su prošlog avgusta otišli u penziju raspoređeni su odmah nakon odluke Sudskog savjeta o prestanku funkcije, a nedavno i ostali predmeti odsutnih sudija i sutkinje koja je napredovala. Raičković je dodala da nijesu raspoređeni predmeti jednog sudije kojeg nije imenovala, navodeći da nije prošao zakonski rok od tri mjeseca dužeg odsustvovanja.
– Preraspodjela predmeta kroz sistem PRIS-a, a koja je odrađena i u prošloj godini, tako i sada, za postojeće sudije napravila je preveliko opterećenje, tako da sudije u parničnom referatu imaju u prosjeku preko 300 predmeta, i to vrlo složenih, čija je vrijednost velika sa brojnim vještačenjima i drugim dokaznim sredstvima. Stečajne sudije u prosjeku imaju po 170 predmeta, a riječ je takođeo složenim predmetima u kojima je neophodno preduzeti niz radnji, imajući u vidu hitnost stečajnog postupka. U Vijeću je trenutno neriješeno preko 300 predmeta – navela je Raičković.
Nije bila voljna da komentariše nedavno hapšenje bivšeg predsjednika suda Blaža Jovanića ni da odgovori da li je povjerenje javnosti u ovaj sud poljuljano.
– Sud ne može komentarisati objektivnu situaciju u odnosu na postupanja nadležnih državnih organa, ali svakako da će preduzeti sve mjere da se obezbijedi redovno i transparentno postupanje u granicama koje budu objektivno moguće – kazala je Raičković.
Neriješeni predmeti
Privredni sud trenutno ima 2.575 neriješenih predmeta, što je preko 900 predmeta više u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 1.663.- Razlog tome je nedovoljan broj sudija i enormna preopterećenost postojećeg broja sudija. U parničnom referatu trenutno je u radu 1.640 predmeta, u stečajnom 458, dok je u izvršnom referatu u radu trenutno 386 predmeta, uključujući i prvostepene izvršne predmete. Ostali predmeti spadaju u manje složene i njihov broj za sada je neznatan – kazala je Raičković.
Izvor: Pobjeda

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *