Program za novi IPARD III biće usvojen sredinom jula

Dodajte komentar

Novi IPARD III program za Crnu Goru biće usvojen nakon konsultacija sa zemljama članicama Evropske unije (EU), vjerovatno sredinom jula, najavio je šef pretpristupne jedinice za susjedstvo, proširenje i pretpristupnu pomoć iz Evropske komisije, Frank Bollen.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Bollen je to poručio na sastanku IPARD II odbora za nadgledanje.

„IPARD III programom očekujemo 62 odsto veću raspoloživost finansijskih sredstava u odnosu na prethodni programski period, koja će iznositi 63 miliona eura“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su rekli da je, za Vladu i Ministarstvo, evropska perspektiva Crne Gore na prvom mjestu, dodajući da poseban focus usmjeravaju ka crnogorskim proizvođačima u želji da stvore ambijent u kojem će proizvođaći što bolje iskoristiti sredstva opredijeljena IPARD programom. Precizirali su i da će nastojati da prepoznaju i otklone prepreke koje su se javile tokom dosadašnjeg sprovođenja IPARD II programa, kako bi bolje koristili sredstva iz novog programskog perioda.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković istakao je da se, usljed aktuelnih globalnih dešavanja, jasno može prepoznati koliko je osnaživanje domaće poljoprivredne proizvodnje važno, posebno u nacionalnom sistemu privrednog razvoja.

Dick Van Dijk iz Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj iz jedinica G4 – Proširenje susjedstva i pretpristupna pomoć, je naveo da je uvjeren da će se pronaći odgovori na prepreke koje su se javile kao posledica geo-političkih dešavanja, poremećaja na tržištu i pandemije koronavirusa.

„Poljoprivrednim proizvođačima i institucijama koje su neposredno uključene u implementaciju IPARD programa, poslata je poruka da će Ministarstvo angažovati sve svoje kapacitete da im pomogne da se prevashodno upoznaju sa procedurama za ostvarivanje prava na sredstva podrške“, dodali su iz resorsnog Ministarstva i potcrtali da su „informisanost i edukacija uslovi bez kojih se ne može uspješno konkurisati za IPARD sredstva“.

Najavili su da će uporedo pomagati da proizvođači dođu do kreditnih sredstava kod poslovnih banaka i IRF-a, bez kojih većina njih ne može realizovati bilo koju investiciju.

„Iskorišćenost pretpristupnih fondova je veoma važna za pripremu poljoprivrednih proizvođača i institucija za članstvo u EU, tako da investiranje dostupnih sredstava u crnogorsku poljoprivredu mora biti na izuzetno visokom nivou“, rekli su iz Ministarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *