Gorivo najjeftinije u BiH a najskuplje u Grčkoj

Dodajte komentar

Sa izbijanjem rata u Ukrajini, cijene naftnih derivata ne prestaju da rastu, a to povećava troškove turističkih aranžmana i putovanja kolima.

Euronews Srbija piše da turisti obično prave računice gdje da sipaju gorivo kako bi prošli najpovoljnije na putu do mora. Trenutno se najskuplje gorivo sipa u Grčkoj, gdje benzin košta 2,32 eura, dok je dizel 1,88 eura.

U regionu najeftinije je u Bosni i Hercegovini, te na tu „povoljnost“ treba da računaju oni koji se odluče da na more u Crnu Goru idu preko BiH.

Na pumpama u Srbiji dizel gorivo od petka, 3. juna košta 206 dinara za litar, dok je cijena benzina 193 dinara. cijena auto-gasa dostigla je novi rekod od 112 dinara za litar. Prema zvaničnom kursu Narodne banke, dizel u Srbiji košta 1,76 eura, dok je benzin 1,64 eura.

Računica je jasna – litar benzina u Grčkoj skuplji je za 77 dinara nego u Srbiji, dok za dizel treba izdvojiti 14 dinara više.

Dizel u Sjevernoj Makedoniji košta 99,5 denara što je oko 1,63 eura, dok je cijena benzina je 109 denara, što je 1,78 eura . Imajući u vidu da je gorivo najskuplje u Grčkoj, sve što se sipa prije granice te zemlje predstavlja uštedu.

U regionu gorivo najpovoljnije u Republici Srpskoj/BiH

Benzin se na pumpama u BiH može kupiti za 3,09 konvertibilnih maraka (1,58 eura), dizel je 3,19 KM (1,63 eura), dok se za plin mora izdvojiti 1,73 KM (0,88 eura). Na povoljnije cijene treba da računaju oni koji planiraju odmor u Crnoj Gori, a odluče se da na put krenu preko BiH.

Litar euraosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,64 eura. Kada je u pitanju euraodizel, litar u Crnoj Gori košta 1,57 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *