MasterIndex Crna Gora 2022: 65 odsto ispitanika karticama plaća račune do 40 eura

Dodajte komentar

Trećina platnih kartica koristi se za plaćanje svakog dana, a još 36 odsto njih barem jednom nedjeljno – rezultati su najnovijeg MasterIndex Crna Gora istraživanja. Razlog za često korišćenje platnih kartica leži prije svega u jednostavnosti i praktičnosti koju ova platna metoda nosi, što je istaklo 47 odsto ispitanika, dok još 12 odsto njih cijeni stalni pristup sredstvima na računu.

Godišnja studija o navikama i potrebama aktivnih korisnika platnih kartica koju kompanija Mastercard u Crnoj Gori tradicionalno sprovodi od 2018. godine ističe da su debitne kartice i dalje kartični proizvod koji najveći broj ispitanika (87%) posjeduje. One se najčešće koriste za kupovine u supermarketima (65%), u prodavnicama odjeće i obuće (47%), benzinskim pumpama, kao i lokalnim prodavnicama namirnica (41%).

Svaki četvrti ispitanik je rekao da u novčaniku posjeduje kreditnu karticu kojima se plaćanja najčešće obavljaju u prodavnicama odjeće i obuće (40%), u supermarketima i hipermarketima (38%), i u restoranima i kafićima (32%).

„Standardna i beskontaktna kartična plaćanja su prvi izbor za plaćanje čak i za iznose do 40 eura, i za kartična plaćanja umjesto za gotovinu se odlučuje skoro duplo više ispitanika MasterIndex istraživanja, njih 65 naspram 35 odsto. To je značajan pokazatelj promjene navika u plaćanjima i sigurno je da možemo očekivati da će sve digitalniji stilovi života nametati potrebu za daljom implementacijom inovativnih bezgotovinskih rješenja, ali istovremeno, prioritet za javni i privatni sektor treba da bude širenje prihvatne mreže izvan gradskih centara i među netradicionalnim trgovcima“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za tržišta Srbije, BiH i Crne Gore.

Kada su u pitanju lokacije na kojima bi željeli da plaćaju karticama, a da to trenutno nije moguće,  osim pijaca (24%) i parkinga (24%), građani su istakli kurirske službe (25%), a prvi put od kako se sprovodi istraživanje, na najvišem mjestu našle su se medicinske ustanove (27%).

Ispitujući šta je to što građane motiviše da plaćaju karticama, MasterIndex je pokazao da su to prije svega popusti (60%) i programi lojalnosti (41%), a na listi su se našli i povrat novca (46%) i mogućnost podizanja gotovine prilikom plaćanja karticama (35%). Ova posljednja opcija, koju je kompanija Mastercard premijerno uvela na tržište Crne Gore 2022. godine kao uslugu Brzi keš, najčešće se koristi u supermarketima (31%) i na benzinskim pumpama (17%).

E-commerce trendovi u Crnoj Gori

MasterIndex pokazuje da se 70% ispitanika susrelo sa onlajn plaćanjima i kupovinom. Uglavnom se onlajn plaćanja obavljaju nekoliko puta godišnje (34%), dok 11% ispitanika praktikuje da plaća onlajn makar jednom nedjeljno. Studija pokazuje da se praktikuje plaćanje svim dostupnim platnim metodama, pri čemu ukupno korišćenje platnih kartica u ecommerce-u iznosi 69%, dok se za gotovinsko plaćanje prilikom preuzimanja odlučuje 41% ispitanika.

Najčešće se kartice koriste za kupovinu odjeće, obuće i nakita (39%). Pored toga, ispitanici onlajn kupuju kućne potrepštine (35%), plaćaju mjesečne i druge račune (26%), sportsku opremu (20%), dok 16% njih koristi kartice pri plaćanju namirnica.

Domaće veb prodavnice su češća šoping adresa od inostranih onlajn šopova (34% naspram 19% ispitanika), a 7% ispitanika nema preferencije.

Ristić je podsjetila da je tokom maja, po prvi put na tržištu Crne Gore implementirana uspješna keš bek kampanja u okviru koje su korisnici Mastercard kartica ostvarili povrat sredstava za obavljene online transakcije kod domaćih internet trgovaca.

„Naša kampanja je potvrdila da se korisnici kartica sve više oslanjaju na online plaćanja, no svejedno moramo imati u vidu da je prihvatni jaz za e-commerce u Crnoj Gori i dalje veliki. Prelaskom na online poslovanje koje uključuje online plaćanja, mala i srednja preduzeća otvaraju vrata novim tržištima, novim klijentima i novim izvorima prihoda, što su sve neophodni elementi u izgradnji održivog poslovnog modela, naravno uz stalnu edukaciju svih učesnika na tržišta kako bi se uspešno koristile mogućnosti koje savremene tehnologije donose“, dodala je ona.

O studiji MasterIndex

MasterIndex Crna Gora istraživanje je tradicionalno godišnje ispitivanje navika i potreba aktivnih korisnika platnih kartica u Crnoj Gori. Istraživanje se sprovodi svake godine od 2018. godine i obavljeno je na reprezentativnom uzorku građana iz cijele Crne Gore starijih od 18 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *