Hrvatska se zbog embarga na uvoz ruske nafte već suočava s nedostatkom goriva

Dodajte komentar

Kompanija Petrol u Hrvatskoj upozorila je na nedostatak dizela i benzina na tržištu zbog embarga EU na rusku naftu.

– Zbog nepredvidivosti tržišta naftnih derivata trenutno se nalazimo u vrlo zahtjevnom razdoblju. Na dodatnu dinamičnost tržišta, koja se ogleda u porastu nabavnih cijena naftnih derivata, utiče i embargo na uvoz nafte i naftnih derivata porijeklom iz Rusije, navode iz te kompanije.

Dodaju da se zbog embarga EU očekuju dodatni poremećaji u opskrbi i dodatni pritisak na maloprodajne cijene, izvještava Poslovni.hr.

– U takvim uslovima (u kojima je ponuda goriva ograničena), državno ograničavanje cijena vještački podstiče veću potražnju, a time i više cijene kada se one ponovo prestanu ograničavati. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim mjerama na način koji ne ruši postojeće poreze. Zbog velike volatilnosti, takođe bi bilo potrebno prilagođavati cijene sedmičn, a ne svakih 14 dana, poručili su iz Petrola.

Vlada Hrvatske je odlučila je da smanji akcize za 40 lipa na benzin te 20 lipa za dizel. Uz to je srezala trgovačke marže za benzin i dizel s 75 lipa na 65 lipa, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *