Globalne investitore sve više privlači kineska valuta

Sredstva denominirana u juanu (RMB) postala su snažan magnet za međunarodne investitore usljed dobrih dugoročnih izgleda i stalnih napora Kine da otvori svoje finansijsko tržište.

Više od 60 procenata ispitanih inostranih finansijskih institucija povećaće svoje posjedovanje imovine denominirane u RMB-ju, navodi se u nedavnom dokumentu Bank of China, u kome se poziva na anketu koja je prošle godine obuhvatila preko 3.400 preduzeća i institucija širom svijeta.

Od 2018. do 2021. ukupno neto povećanje udjela u domaćim akcijama i obveznicama od strane globalnih investitora premašilo je 700 milijardi američkih dolara, uz godišnju stopu rasta od 34 odsto, pokazali su podaci Državne uprave za devize.

Kao drugo najveće svjetsko tržište obveznica, kinesko tržište obveznica vidjelo je 1.035 inostranih institucionalnih investitora koji su držali ukupno 3,9 biliona juana u obveznicama do kraja aprila, što je porast od 225 odsto u odnosu na kraj 2017, pokazuju podaci Centralne banke.

RMB čini samo 2,79 odsto globalnih deviznih rezervi, a udio stranih investitora na kineskom tržištu akcija i obveznica je na relativno niskom nivou od 3 do 5 odsto.

Svjetska zajednica je nastavila da pokazuje priznanje i povjerenje kineskom finansijskom tržištu, pošto je Međunarodni monetarni fond u maju podigao vrijednost RMB-ja u korpi valuta specijalnih prava vučenja sa 10,92 odsto na 12,28 odsto.

Izvor: MediaBiro

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.