Abazović i Rama predstavili projekat izgradnje mosta na Bojani

Dodajte komentar

Predsjednici Vlada Crne Gore Dritan Abazović i Albanije Edi Rama tokom današnjeg bilateralnog susreta na marginama Inicijative Samita “Otvoreni Balkan” prezentovali su javnosti zajednički infrastrukturni projekat izgradnje mosta preko Bojane, koji će spajati Ulcinj sa Velipojom.

Veoma sam srećan zbog ovog projekta i ovo je nešto o čemu smo razgovarali u Tirani prošlog ljeta. Sada smo vrlo blizu početku realizacije ove ideje. Crna Gora je ovogodišnjim budžetom predvijedjela dio novca samo za izgradnju ovog mosta. Vjerujem da ćemo početkom septembra moći da potpišemo Memorandum o saradnji kojim bi se precizirale obaveze i jedne i druge strane. Ovaj projekat, odnosno most, nije važan samo zbog toga što bi se njime smanjila dužina puta koji spaja ova dva grada i dvije države, već i zbog toga što ovo područje ima potencijal da bude vrlo atraktivno turističko mjesto, čemu bi sigurno doprinijela izgradnja mosta. Svi se nadamo i vjerujemo da bismo ovim unaprijedili i razvijali na bolje naše države, istakao je Abazović tokom prezentacije projekta.

Razgovori o pomenutom projektu započeti su tokom prve posjete Abazovića koji je tada bio potpredsjednik Vlade.

Moramo da uspostavimo dogovor i da se međusobno razumijemo koliki je ukupni budžet za ovu investiciju. Mi smo za, i projekat je fantastičan. Most bi omogućio i mnogo bolju komunikaciju dvije države, istakao je Rama.

U Budžetu za 2022. godinu odvojeno je oko 3,5 miliona eura za izgradnju pomenutog infrastrukturnog projekta koji će povezati dvije države. Oko 34 kilometara nedovoljno iskorišćenih pješčanih plaža na tom području dvije države, ima potražnju od oko 500.000 turista na godišnjem nivou. Istaknuto je da je trenutna udaljenost između
Ulcinja i Velipoje oko 73 kilometara, a da bi sa izgradnjom mosta ona bila svedena na oko kilometar.

“Njime se ne bi samo smanjila udaljenost između gradova i država, već i obogatila turistička ponuda tih krajeva. Zbližavamo građane, jačamo ekonomiju. Cilj je razvoj države od sjevera do mora”, poručio je Abazović u objavi na Tviteru ovim povodom.

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *