Veliki bijeg iz Kine: Ovaj potez ulazi u seriju zapadnih korporativnih povlačenja posljednjih mjeseci

Amazon je odlučio da zatvori svoje e-book Kindle knjižare u Kini, čime je nastavio svoje povlačenje iz druge najjače svjetske ekonomske sile.

Kompanija je najavila da od jula 2023. korisnicima Kindlea u toj zemlji kupovina digitalnih knjiga više neće biti moguća. Postojeći korisnici moći će još do juna 2024. “skidati” ranije obavljene kupovine.

Amazon je takođe objavio da obustavlja i dalje snabdijevanje trgovaca Kindle alatima, no iz megakompanije sa sjedištem u Seattleu ističu i da to ne znači potpuni odlazak iz Kine. “Uspostavili smo ekstenzivnu poslovnu fondaciju u Kini, nastavićemo s inovacijama i ulaganjima”.

Ovaj potez ulazi u seriju zapadnih korporativnih povlačenja posljednjih mjeseci. Prošlog nedjelje je Airbnb najavio da će skinuti sve svoje ponude smještaja u Kini i koncentrisati se na putnike koji je napuštaju.

Već od ovoga ljeta u Kini putem Airbnba više neće biti moguće rezervisati smještaj. Takođe, još u septembru prošle godine LinkedIn je objavio da zatvara kinesku verziju svoje platforme navodeći kao razlog “brojne prepreke i značajno otežavajuće okolnosti u odnosu na ranije”. Zamijeniće je strogo lokalizovani servis InJobs koji će funckionisati kao tradicionalni poslovni portal.

(Poslovni dnevnik)

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.