Plate u Budvi skočile, situacija bolja

Dodajte komentar
Budva

Povećanjem plata u ugostiteljstvu problem nedostatka radne snage na početku ljetnje sezone u metropoli turizma proteklih dana donekle je ublažen.

To je za Vijesti kazao predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović.

Prema njegovim riječima i dalje fali radnika, mada se posljednjih dana situacija malo popravila.

Poslije početnih visokih zahtjeva radne snage kada su plate u pitanju, situacija se polako normalizuje. Plate su značajno povećane u ugostiteljstvu,ali ne u mjeri koju su nerealno postavili na početku sezone. I to je dobra okolnost za radnike, tako da shodno tome i tržište rada se polako stabilizuje u odnosu na period od prije mjesec dana, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, nemaju podatak o tačnom broju sezonskih radnika koji nedostaju.

„Deficitarna zanimanja su i dalje kuvari, konobari, higijeničari, sobarice“, kazao je Jovanović.

Upitan koliko iznose plate u budvanskim hotelima i restoranima, Jovanović je kazao da to zavisi od objekta, radnog vremena i obima posla.

Možemo reći da su plate konobara od 500 do 800 eura, za kuvare je to od 800 do 2.500 eura, dok sobarice primaju od 600 do 800 eura, kazao je Jovanović.

Prema ranijim procjenama, Budvi tokom sezone nedostaje oko 3.000 radnika.

Jovanović je nedavno Vijestima kazao da Udruženje već godinama ukazuje na problem sezonske radne snage, te da su promjene u obrazovnom sistemu jedino ispravno dugoročno rješenje.

Treba otvoriti više smjerova i upisati više učenika, koji su zainteresovani za poslove u turizmu i kroz dualni sistem obrazovanja (ali pravi, ne fiktivni) spremati kadrove za potrebe turističke privrede. Privreda je zainteresovana da pomogne u tom procesu i zaposli đake nakon završene srednje škole, naglasio je Jovanović.

Vlasnik popularnog budvanskog lokala u starom gradu „Mozzart“ Luka Vučković je Vijestima kazao da je izuzetno teško doći do kvalifikovane radne snage.

„U Crnoj Gori nema dovoljno profesionalaca sa stručnom spremom i radnim iskustvom. S obzirom na trenutnu situaciju moraćemo da tražimo radnu snagu iz inostranstva. Moje kolege su već prije par godina počele da dovode radnike iz Meksika, Kube, Indonezije i izuzetno su zadovoljni. Oni pretežno mogu da obavljaju poslove u kuhinji jer ne poznaju naš jezik. Naš restoran radi tokom cijele godine i zapošljavamo 17 stalnih radnika. Imamo bazu radnika koji rade preko deset godina. Već godinama nam dolaze stalni sezonci. Budvi je sigurno potrebno više od 1.000 radnika u ugostiteljstvu i isto toliko i hotelijerstvu“, kazao je Vučković.

I dok je dosta radnika koji su radili na Crnogorskom primorju zbog visokih plata ove godine zaposlenje zbog znatno viših zarada pronašlo u Hrvatskoj, ipak i kod komšija je problem nedostatka radne snage primjetan.

Kako prenosi index. hr, nedostatak radnika u uslužnim, u prvom redu turističkim i ugostiteljskim djelatnostima spominje se već godinama, a posebno je primjetan u Dubrovniku. Odrađivanje sezone uz nedovoljnu radnu snagu gotovo je nemoguća misija, a dio vlasnika ugostiteljskih objekata u Dubrovniku stavio je neke svoje usluge na čekanje. Neki od njih bi širili ponudu u vidu ponude hrane ili bi dodatno obogaćivali postojeće menije, kako piše ovaj hrvatski medij,no jednostavno im je teško pronaći radnike pa su im usluge „na čekanju“. Neki svojim postojećim radnicima nude uslove da rade duže ili čak duplu smjenu za dobru zaradu.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *