Dvodnevni samit inicijative Otvoreni Balkan – Abazović gost

Dodajte komentar

U Ohridu danas počinje dvodnevni samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan, kome će, u svojstvu gosta, prisustvovati i crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je javno podržao inicijativu Otvoreni Balkan.

Samitu će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri S. Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama.

U ulozi gosta na samitu biće i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Kako je najavljno, na samitu će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreskih službi.

U Ohridu će, kako je najavljeno, biti potpisan Sporazum o saradnji na Zapadnom Balkanu (ZB) u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocjena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama i Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma.

Biće potpisani i Memorandum o razumijevanju o kulturnoj saradnji na ZB i Memorandum o razumijevanju o saradnji poreskih uprava na ZB.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koju su uspostavile Albanija, S. Makedonija i Srbija, sa ciljem povećanja ekonomske i druge saradnje tri zemlje, kao i poboljšanja međusobnih odnosa.

Vučić, Rama i bivši makedonski premijer Zoran Zaev su 10. oktobra 2019. godine započeli inicijativu koja je neformalno bila nazvana „mali Šengen“, a koju su podržale EU i SAD. Cilj inicijative, kako je tada kazao predsjednik Srbije, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.

Na samitu u Tirani u decembru 2021. potpisan je do tada najveći broj dokumenata o saradnji tri zemlje.

Vučić, Rama i Zaev su potpisali Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu koji omogućava uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana ZB. U Tirani je potpisan i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbjednosti hrane i hrane za životinje na ZB i Sporazum između Vlade Srbije i Savjeta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbjednosti (AEOS).

Tom prilikom je potpisan i Sporazum između Vlade S. Makedonije i Savjeta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbjednosti (AEOS). Na marginama samita u Tirani potpisan je i sporazum o saradnji akreditacionih tijela tri zemlje, podsjeća Tanjug.

Izvor: Pcnen

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *