Predstavljanje “100 najvećih”: Rezultati za poštovanje, veća podrška za mikro i male firme

Dodajte komentar

Pregled “100 najvećih u Crnoj Gori” u okviru istoimenog projekta koji je inicirala je kompanija BI Consulting, uz podršku Privredne komore Crne Gore Investiciono-razvojnog fonda, predstavljen je danas javnosti sa rezultatima za 2021. godinu.

Prema riječima osnivača BI Consultinga, Ratka Nikolića, rezultati su nastali nakon analize rada crnogorskih firmi koji ispunjavaju uslove za učešće u ovom projektu, a riječ je o petoj godišnjoj publikaciji.

“Kao što su i bila očekivanja prema rezultatima za ljetnju sezonu prošle godine, možemo potvrditi da su i finansijski pokazatelji u skladu s dobrim očekivanjima i uz značajno poboljšanje poslovanja u odnosu na prethodnu godinu. Kompanije koje ispunjavaju uslove ovog projekta – a to su praktično sve ključne koje rade u Crnoj Gori – imale su rast od 13,8 odsto u prihodima i on je uglavno generisan efektima turističke sezone”, naveo je on.

Istakao je da su ključni pokazatelji  rast preduzeća u hotelijerskom sektoru i uslugama smještaja i ishrane koji je rastao više nego duplo – oko 126 odsto, tako i indirektno sa povezanim sektorima, koji se takođe oslanjaju na sezonski rast potrošača koji stiže u Crnu Goru. Takođe je ukazao da su ovakvi pokazatelji “signali i za donosioce odluka i kreatore ekonomske politike da slabost koja se može primijetiti u mikro i malom segmentu zaslužuje veću pažnju i podršku kako bi se desio njihov kompletnih oporavak.

“Zanimljivo je pogledati kakva je bila 2021. i u odnosu na 2019. koje ćemo se dugo podsjećati. Naime, prihodi ovih kompanija ostali su na nivou od 95 odsto onih iz rekordne godine. To jeste malo više od očekivanog, ali još nije dostiglo taj nivo u oblastima hotelijerstva, građevinarstva, telekomunikacija i nafte i naftne industrije, ali jesu premašili u trgovini, upravljanju nekretninama, računovodstva i revizije, proizvodnji hrane i pića, ostaloj proizvodnji, IT sektoru, farmaciji i medicinskim uslugama” naveo  je on.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić izuzetno je zadovoljna i rezultatima kompanija, i njhovom prezentacijom u novoj publikaciji. Kako je navela, ti mjeseca od početka projekta “100 najvećih” koji je iskristalisao najbolje u 25 kategorije, te to samo za sebe govori koliko je podrške dato promociji najboljih firmi u Crnoj Gori.

“Izuzetno smo ponosni na ovo partnerstvo, koje dodatno dobija na značaju imajući u vidu da je jedan od zadataka PKCG da promoviše privredu naročito one koji se izdvajaju svojim kvalitetom, vizijom i poslovnim rezultatima.

Drago mi je da je i ova analiza pokazalo sliku o rastu realnog sektora u prethodnom periodu, da je i rast prihoda bio iznad 13 odsto i da se privreda oporavlja nakon što je bila snažno pogođena pandemijom u svim sektorima osim građevinarstva. Takođe se nadamo i vjerujemo da se ukrajinska kriza neće značajnije odraziti na našu privredu, već da će pozitivna dešavanja u predsezoni i najave za sezonu opravdati naša očekivanja, te da će privreda snažno ići naprijed kako bismo prenebregnuli sve što je ona donjela – inflatorne pritiske i rast cijena sa međunarodnih tržišta, poremećaje lanca snabdijevanja i drugo što utiče na našu privredu”, naglasila je Drakić i dodala da upravo ova analiza daje uvid u kom pravcu dalje da se krećemo, a to je podrška mikro i malim preduzećima koja se sporije oporavljaju.

“Želim da najavim da je i PKCG uradila dodatnu kampanju promocije naše privrede, i sigurna sam da će se sve pomenute kompanije biti promovisane i predstavljati podsticaj”, kazala je ona.

Izvršna direktorka IRF-a Irena Radović takođe je imala samo pozitivna iskustva sa projektom “100 najvećih”.

“To je dobar koncept i okvir da se upravo kroz njega promovišu vrijednosti dobrog kvalitetnog odnosa prema društveno-odgovornom postupanju, snaženju inkluzije, jer je bez sinergetske podrške svih nas nemoguće ostvariti značajniji napredak”, zaključila je ona.

Tatjana Mandić, izvršna direktorka Mtela, podsjetila je da je ta kompanija ove godine ekskluzivni partner projekta “100 najvećih”, a već drugu godinu zaredom dobija to prestižno priznanje.

“Ne krijemo da imponuje kada smo upravo zahvaljujući svojim rezultatima u društvu najboljih. Želim da čestitam BI Consulting jer je veoma važno da se prema ostvarenim rezultatima promovišu uspješne kompanije.Takođe, važno je da zajedno definišemo poželjne nivoe uspješnog poslovanja, razmjene iskustva najboljih i time podižemo ljestvicu uspjeha. Naš uspjeh leži u dobro postavljenoj i vođenoj strategiji, kao i posvećenom i profesionalnom radu više od 500 zaposlenih čija je zajednička misija zadovoljan korisnik”, istakla je ona.

Uz to, podsjetila je na rezulatate Mtela za 2021. godinu.

“Bilježimo najveći broj korisnika kako mobilne telefonije, tako i kablovske televizije. O uspjehu govori i to da je kompanija sa navećim ostvarenim prihodima, stalnom imovinom i kapitalom. Biti među najvećima je ogroman uspjeh i čestitam svim dobitnicima priznanja”, zaključila je ona.

NAGRAĐENI

U okviru kategorije velikih preduzeća po prihodu, prva je Elektroprivreda Crne Gore koja ima i najveću dobit. Najveći poslodavac uopšte je Voli trade.

U okviru srednjih preduzeća, najveći prihod realizovala je Coinis, po dobiti je prvorangirana Zetagradnja, a po broju zaposlenih Čistoća – Podgorica.

U okviru malih preduzeća, najveću dobit imao je Carlsberg Montenegro, najveću dobit ostvario je Hemosan Bar, a najveći broj zaposlenih ima Guardian World iz Podgorice.

U okviru mikro preduzeća najveće prihode ima Unitruc-Export Pljevlja, najveću dobit je imala takođe firma iz Pljevalja Rototerm, a po broju zaposlenih je prvorangirana ASP Montenegro.

Što se djelatnosti tiče, na prvom mjestu u Trgovini i ove godine je kompanija Voli, u djelatnosti Hotelijerstvo prvorangirana je kompanija Hotels Group Montenegro Stars iz Budve, u djelatnosti Upravljanje nekretninama Delta M CG Podgorica.

U djelatnosti Revizija i računovodstvo na prvom mjestu je podgorički PriceWaterhouseCoopers, u djelatnosti Građevina BEMAX, u djelatnosti Hrana i piće Meso-Promet iz Bijelog Polja, u djelatnosti Ostala proizvodnja i prerada Rudnik uglja iz Pljevalja, u djelatnosti Telekomunikacije MTEL, u okviru IT djelatnosti Comtrade Distribution, u djelatnosti trgovine naftom i derivatima Jugopetrol, u djelatnosti Farmacija Glosaji i u djelatnosti Medicinskih usluga Codra.Uz to, najveća rastuća kompanija je takođe Glosarij.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *