Koliko zarađuju Evropljani – minimalna plata od 332 do 2.257 eura

Dodajte komentar

Evropska unija pooštrava direktivu o minimalnoj plati – već u utorak, 7. juna, mogao bi da bude potpisan politički dogovor o mjeri izglasanoj u Evropskom parlamentu prije skoro godinu dana, čiji je cilj da garantuje prihode koji mogu da obezbijede pristojan životni standard za radnike i njihove porodice u svim zemljama Evrope.

Do danas, zakon o minimalnoj plati ne postoji samo u Italiji, Austriji, Kipru, Danskoj, Finskoj i Švedskoj.

Prema posljednjim podacima Eurostata (Kancelarija za statistiku Evropske unije), minimalna plata u Evropi se kreće između 332 eura mesečno u Bugarskoj do 2.257 eura u Luksemburgu.

U Francuskoj, u kojoj je u toku galopirajuća inflacija, minimalac se povećao tri puta (ukupno za 5,9 odsto), a sindikat koji štiti prava radnika bori se za to da dostigne 2.000 eura mjesečno.

U Španiji je minimalna plata dostigla 1.000 eura za 14 mjesečnih prihoda, dok je u Portugaliji sindikat tražio povećanje sa 705 na 800 eura. U Italiji, bez obzira na zahtev Evrope i bez obzira na ogromnu inflaciju te dugove koje zemlja ima usljed pandemije i rusko-ukrajinskog sukoba, političari su podijeljeni po tom pitanju.

Po posljednjim proračunima, Švajcarci u prosjeku zarađuju više od zaposlenih u drugim zemljama: 67.658,78 eura godišnje, što je trostruko više od prosječne zarade Italijana, dok Islanđani, Norvežani i stanovnici Luksemburga u prosjeku zarađuju oko 40.000 eura godišnje.

Prosječna godišnja plata u Njemačkoj je oko 31.000 eura, Francuzi u prosjeku zarađuju oko 21.000 eura, baš poput Italije i Španije, od kojih manje zarađuju Rumuni, Letonci, Mađari i Hrvati – manje od 10.000 eura godišnje.

Prema posljednjim analizama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, koja je uzela u obzir kretanje srednjih primanja u Evropi u posljednjih 30 godina, Italija je na nezavidnom mjestu u odnosu na ostale zemlje i takođe je jedina zemlja u kojoj se plate smanjuju umjesto da se povećavaju.

Italije je tako doživjela smanjenje plata za 2,9 odsto, za razliku od Španije u kojoj su one porasle za 6,2 odsto, Holandije sa porastom od 15,5 odsto, Francuske sa 31,1 odsto i Njemačke, gdje su cijene porasle za 33,7 odsto.

Na listi deset zemalja čiji zaposleni imaju najveću prosječnu zaradu nalaze se: Švajcarska sa 4.900 eura mesečno, zatim Danska – 3.914 eura, Norveška – 3.795 eura, Luksemburg – 3.573 eura, Island – 3.221 euro, Austrija – 3.104 eura, Irska – 3.041 euro, Njemačka – 2.952 eura, Francuska – 2.791 euro i Švedska sa 2.770 eura.

Švajcarska je takođe i lider po kvalitetu života, ne samo zbog visokih plata već i zbog sigurnosti, usluga u privatnom i javnom sektoru, te odnosu građana prema prirodnom ambijentu.

Da li rastu plate

Zbog galopirajuće inflacije u skoro cijeloj Evropi dolazi i do porasta plata, sem u Italiji u kojoj, bez obzira na ogroman porast cijena, nije došlo do porasta plata.

“U eurozoni je inflacija dostigla 7,5 odsto, što će dovesti i do porasta plata u ovoj godini za 3 odsto”, izjavio je ekonomista i šef Centralne evropske banke Filip Lejn, rekavši da se tako nešto nije dogodilo u posljednjih deset godina.

Tako da, ako je prošle godine minimalac u Francuskoj bio povećan tri puta (ukupno oko 5,9 odsto) a sindikati su naumili da dođu do cifre od 2.000 eura, u Španiji je ta cifra dostigla 1.000 eura, a u Portugalu se očekuje povećanje sa 705 eura na 800.

U Njemačkoj, 85.000 radnika čeličana pokušava da dogovori povećanje od 8,2 odsto, dok su zaposleni u hemijskom i farmaceutskom sektoru dobili ukupnu sumu od 1.400 eura. Minimalna plata će porasti sa 10 na 12 eura na sat a u Danskoj od 10 na 14 eura po satu kako to traži sindikat.

Izvor: RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *