Druga najbogatija žena u tehnološkoj industriji napušta Facebook posle 14 godina

Dodajte komentar
Sheryl Sandberg, Facebook

Najava odlaska Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg) sa pozicije glavne operativne direktorke kompanije Meta, pod čijim okriljem je Facebook, predstavljena je kao kraj jedne ere u Silikonskoj dolini. Pored ostalih izuzetnih dostignuća, Sandberg (52) jedna je od rijetkih osoba koja je zaradila više od milijardu dolara, iako nije bila izvršni direktor kompanije.

Dok mnogi korporativni rukovodioci imaju tendenciju da zadrže većinu svojih akcija kao dokaz povjerenja u svoje kompanije, ona je prodala više od 75 odsto svojih akcija Facebooka tokom proteklih 10 godina. To je ukupno oko 22 miliona akcija, što joj je donijelo 1,7 milijardi dolara, prema podacima analitičke kuće VerityData, prenosi CNBC.

Prema magazinu Forbes, njeno neto bogatstvo procijenjeno je na 1,6 milijardi dolara, što je čini drugom najbogatijom ženom u tehnološkoj industriji, posle Meg Vitman (Meg Whitman). Vitman je bila dugogodišnja izvršna direktorka kompanije Hewlett Packard, a njenu imovinu Forbes je procijenio na 3,2 milijarde dolara.

Sandberg je svoje akcije unovčila u širokom rasponu cijena, jer su one višestruko dobile na vrijednosti tokom njenih 14 godina rada u Facebooku. U inicijalnoj javnoj ponudi kompanije 2012. godine akcije su koštale 38 dolara, dok se u septembru prošle godine njima trgovalo za 382 dolara po akciji.

Uprkos statusu milijarderke, Sandberg nije pokazala sklonost prema jahtama, privatnim avionima i kućama na plaži, kao što je uobičajeno za tehnološke tajkune. Sandberg je takođe poklonila dobar dio svojih prihoda u dobrotvorne svrhe, pa je tako 2016. godine donirala 107,2 miliona dolara kroz svoju fondaciju „Lean On“.

Njena istoimena knjiga iz 2013. godine učinila ju je kontroverznom figurom korporativnog feminizma, ocjenjuje Guardian. Ova knjiga je postala svojevrstan manifest za žene na radnom mjestu.

Sandberg je nekoliko puta svjedočila pred Kongresom, kako bi odgovarala za pogrešne poteze Facebooka. Uspješno je odbacila krivicu kompanije od optužbi za manipulaciju glasačima na predsjedničkim izborima 2016. godine, kao i za prošlogodišnje nemire na Kapitol hilu.

Djelovala je kao mekša i prijatnija verzija izvršnog direktora kompanije Facebook, sada Meta, Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) od koga je starija 15 godina. Analitičari ocjenjuju da je bilo dosta kontroverzi, ali sa čisto poslovnog stanovišta, dok će ono što je izgradila u kompaniji Facebook ostati veoma moćno i ući će u poslovnu istoriju Silikonske doline.

Sandberg se pridružila kompaniji Facebook četiri godine nakon njenog osnivanja, kao jedina „odrasla osoba“ među omladinom koja je pokrenula platformu. Izradila je strategiju monetarizacije brzorastuće baze korisnika i pomogla u revoluciji poslovnog modela oglašavanja. Kada je došla u Facebook 2008. godine, godišnji prihod kompanije bio je oko 200 miliona dolara, a prošle godine Facebook je prihodovao 117 milijardi dolara, prema podacima kojima raspolaže Business Insider.

Prema hroničarima nastanka i razvoja Silikonske doline, primarna uloga Šeril Sandberg bila je izgradnja „najefikasnijeg i najskupljeg štita dopadljivosti u istoriji“, a preko nje Facebook je izmislio ono što neki nazivaju „nuklearnim oružjem za masovno odvraćanje pažnje“. Reagujući na njenu najavu odlaska iz kompanije, Zakerberg je najavio novi pristup koji će se više oslanjati na vještačku inteligenciju, prenosi Biznis.rs.

Od prošle godine, kao matična kompanija Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, Meta je najavila udaljavanje od poslovanja društvenih mreža u prostor virtuelne stvarnosti. Zakerberg je uložio milijarde u „metaverzum“, prostor proširene virtuelne komunikacije. Odlazak Šeril Sandberg iz kompanije označava kraj jedne ere, a Facebook treba da izgradi novu reklamnu i poslovnu infrastrukturu, što će biti posao za nekog drugog. Ona će po odlasku sa druge pozicije po rangu u kompaniji Meta ostati u njenom upravnom odboru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *